To bude tanec. Na Jazz Dance Open dorazí i afričtí bubeníci

16. červen 2022

Show, Galavečer, dílny, výstavy. To všechno nabízí letošní nesoutěžní 18. ročník International festivalu Jazz Dance Open. Vrcholem má být nedělní program ve Východočeském divadle Pardubice. Už 19. června.

Za akcí od začátku stojí Helena Machová, která zkraje 90. let po návratu ze studií taneční techniky v Kanadě otevřela Taneční školu a divadlo. „Vzpomínám na to neustále a čím dál víc, protože to byla nádherná práce s úžasnými lidmi. Festival jsem založila v roce 2004. Učím na něm, zajišťuju propagaci, dělám režii, choreografie. Musíte mít určitou dramaturgickou představu, jak to do sebe bude zapadat. Ale jsem vychovaná k tomu, abych si dávala nejtěžší možné úkoly.“

Festival už dávno běží. Výtvarně

Nejočekávanější je samozřejmě Galavečer v neděli 19. června od 18 hodin. „Z velmi alternativního a moderního světa přijde začínající tanečnice, choreografka a absolventka Konzervatoře Duncan centre v Praze Barbora Ptáčková. Speciálně pro Galavečer chystá autorský projekt. A taky se představí uskupení kolem charismatického bubeníka, zpěváka, tanečníka a pedagoga Papise Nyasse. Dorazí umělci z různých zemí Afriky. Bude to strhující podívaná,“ myslí si Machová.

Taneční dění předznamenávají a doplňují výtvarníci. Výstava dětských vítězů a talentů soutěže Kreslíme a malujeme s festivalem 2022 začala ve dvou sídlech Krajské knihovny v Pardubicích 18. května a potrvá do 21. června. Do Divadla Karla Pippicha v Chrudimi se dostala mezinárodní autorská výstava profesionálních výtvarníků. Jejich Tanec v kolážích můžete obdivovat až do 25. června.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.