Bylo to krásné a svobodné. Starým modrým žigulíkem objeli Filip Vogel a Petr Javůrek celý svět

Žigulem z Čestic až na konec světa. 56 000 kilometrů dlouhé dobrodružství 42 let starým žihadlem. Měli sen objet žigulem celou Zem. A ten sen se stal skutečností. Jaká dobrodružství čekala na cestě Filipa Vogela a Petr Javůrka z Čestic, což je obec mezi Častolovicemi a Týništěm nad Orlicí?

Cestování kolem světa Žigulem nás čekalo v pondělí 18. února po 18:00 hodině na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové i Pardubice a také - pokud jste přijali pozvání být „u toho” v kavárně District V. Do hradecké rozhlasové kavárny přijeli Filip Vogel a Petr Javůrek, kteří s takřka veteránem Žiguli projeli kolem zeměkoule 56 000 kilometrů.

Modrá „kopějka” budila pozornost všude, ale asi největší v zemi, kde tohoto typu Žigulíků vyrobili víc než tři miliony kusů. 

Bylo to krásné a svobodné. Člověk nic nepotřebuje, protože s sebou skoro nic netáhne.
Filip Vogel a Petr Javůrek, Žigulem kolem světa

A zjistili, že všude žijí úžasní lidé. Každý den potkávali mnoho lidí. Ti jim pomáhali, mávali, chtěli se s nimi bavit, protože viděli staré a levné auto, byli nadšení.

Oba se shodují, že to byla krásná a svobodná cesta. Člověk podle nich nic nepotřebuje, protože s sebou skoro nic netáhne.

„Byl to ten nejlepší nápad, co nás mohl napadnout. Ale hlavně, že jsme ho prostě uskutečnili. Vyjeli jsme a zkusili jsme to, i když nám hodně lidí nevěřilo. Nakonec jsme ujeli něco přes 56 tisíc kilometrů."

Jak přišlo auto skoro na odpis k modrému laku, co si balí na cestu dva kamarádi od školky, když se u piva rozhodnou vydat do světa ve stylu „na žebráka”, kde a co vadí v různých zemích policistům, jak chutná tekutý bramborák... To je jen zlomek otázek, které dostala dvojice z vesničky Čestice, abyste se dověděli co nejvíc zajímavostí o jejich cestě kolem světa Žigulem, včetně toho, proč je to „kopějka”.

„Ty nejlepší nápady vždycky vznikají u piva a co si budeme povídat, čím víc piva, tím lepší nápad. Takže jsme tak nějak prostě vymysleli tuhle cestu. Plácli jsme si a nevěděli jsme čím pojedeme, jak pojedeme. Nakonec jsme si řekli, že třeba žigulem."

Žigulem z Čestic až na konec světa

Zaujala mě i hra s celníky při nakládání Žigulíku do kontejneru před plavbou z Vladivostoku do Spojených států, stejně jako budu vyzvídat podrobnosti o silných i slabých stránkách legendárního vozu, který jsem také pár let řídil i po ruských cestách - necestách.

Čtěte takéKolem světa s Žigulem

„V celém Rusku se nenašli dva „blázni”, kteři by se pustili kolem světa s „kopějkou” a v Česku se našli dva celkem normální lidi, kteří vyrazili”, slyšeli Filip Vogel a Petr Javůrek v rodišti Žigulíků v Toljatti, kde se v muzeu nakonec modrým vozem pyšní.

Filip s Petrem už mají ovšem další plány. Jaké? I to se dozvíte v pořadu Na cestách s Petrem Voldánem.

Žigulem z Čestic až na konec světa - Petr Voldán, Filip Vogel a Petr Javůrek

Myslím, že už jsem vás dostatečně nalákal k poslechu talkshow „Na cestách” z rozhlasové kavárny District V v Hradci Králové:

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související