Čeperka dál zkouší překazit stavbu haly. Rozhodnutí krajského úřadu napadla u soudu

11. leden 2024 08:58

Obec Čeperka na Pardubicku se bude soudně bránit proti stavbě logistické haly, kterou chce developer stavět na poli mezi Čeperkou a Opatovicemi nad Labem. Obec se souhlasem zastupitelů podala nedávno žalobu proti územnímu rozhodnutí krajského úřadu v Pardubicích, kterým úřad developerský záměr povolil, a to i přes odpor obce a některých místních lidí.

Čeperka podala žalobu prostřednictvím právní kanceláře. Obec se chce žalobou domoci zrušení územního rozhodnutí, což potvrdila mluvčí právní kanceláře Pavla Vymyslická.  Stavbu této haly vloni v lednu odmítli i lidé v referendu v Opatovicích nad Labem, a to i přesto, že je developerský záměr v souladu s platným územním plánem Opatovic a developer už na místě vlastní potřebné pozemky.

Obava z hluku a dopravy

Podle starostky Vosáhlové má být sice umístěná na sousedním katastru Opatovic, fakticky je ale blíž k Čeperce. Místní lidé se podle ní bojí, že hala negativně ovlivní životní prostředí, přivede do obce dopravu a zvýší hlukovou zátěž. Ta je už nyní podle Vosáhlové velká, přes obec vede trať Pardubice - Hradec Králové, a ze dvou stran je vesnice obklopená dálnicemi. V blízkosti fungují i průmyslové podniky.

Jednatel společnosti Czech Industrial Development Tomáš Novák uvedl, že nechtějí komentovat spory mezi obcí a státní správou na krajské úrovni. Podle něj se s obcí Čeperka snaží domluvit už dlouho na opatřeních a úpravách projektu, které by ho udělaly pro obec přijatelnější, ale žádné konkrétní požadavky podle něj obec dosud nesdělila. Dál proto  pracují na žádosti o stavební povolení a zahájení výstavby. Pokud by podle Nováka  došlo ke zrušení vydaných povolení, bude se firma domáhat náhrady škody.

Samotná hala má vzniknout na ploše o víc než dvou hektarech, další hektar mají zabrat zpevněné plochy. Výška haly má být skoro 17 metrů. Projekt má přinést až 150 pracovních míst a součástí má být i stavba nové silnice, která svede dopravu k hale z dálnice mimo zastavěné území, tvrdí developer.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související