Češi jsou národem rybářů. Na talíři nám ale ryby příliš nevoní

27. červen 2023

Jsme národem rybářů. Je to dané tím, že rybářství má u nás velmi dlouhou a bohatou tradici. Český rybářský svaz sdružuje podle tiskového mluvčího Lukáše Mareše 264 000 rybářů, z toho je 11 000 žen. Nejvíce se zaměřují na lov kapra.

„Kapr je totiž naprosto univerzální i v kuchyni. Celkově si z našich vod rybáři odnesou jeden a půl milionu kusů ryb, což je dva a půl tisíce tun. Proto každoročně vysazujeme do rybníků a řek ryby za přibližně 260 milionů korun. Při vysazování se zaměřujeme na původní druhy. Hodně se chytají také dravé druhy, je to přece jen akčnější chytání. Jsou to hlavně candáti, štiky, sumci a pstruzi,“ říká Lukáš Mareš a dodává, že Češi jsou po právu kritizováni za to, že jedí málo ryb.

Tatarák ze pstruha

I ve státech, které nejsou zdaleka tak rybářsky vyspělé jako Česká republika, se konzumují ryby mnohem více. A dokládá to i statistika. Češi sní v průměru pouhých pět kilogramů ryb za rok na osobu. Z toho je jen kilogram a půl sladkovodních.

pstruh

Tiskový mluvčí Českého rybářského svazu Lukáš Mareš je nejen zdatným rybářem, ale i jedlíkem ryb. „Milujeme tatarák z ryby, to je pro mě a manželku nejlepší záležitost. Je to velmi jednoduché. Používáme pstruhy, které vykostíme, maso nameleme, přidáme sůl, pepř, olivový olej a trochu dijonské hořčice a dobrota je na světě,“ usmívá se rybář.

Kolik dětí vychovává v rybářských kroužcích Český rybářský svaz? A kolik rybářských revírů obhospodařuje? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.