Česká Rybná: Hasiči nejraději běhají do kopce a ještě v noci

4. prosinec 2015

Jsou totiž pyšní na netradiční závod v požárním útoku, který pořádají už pěknou řádku let. Hasiči se ale rádi proběhnou i v mrazu, a to při zimním branném závodu. Lidem ovšem pomáhají v každé roční době.

Sbor dobrovolných hasičů Česká Rybná byl založen v roce 1894 a v současné době má 106 členů. Jednotka požární ochrany má k dispozici cisternu, vyrobenou v roce 1972. „O naše auto se musíme dobře starat. Stále nám ale slouží. Po pravdě řečeno, musí,“ dodává velitel zásahu Milan Ralík. „S naším červeným trambusem jsme dokonce kdysi, poblíž Máchova jezera, překonali také světový rekord na dálkovou dopravu vody z cisterny do cisterny.“

Letos cisterna opustila garáž hasičské zbrojnice už mnohokrát. „Nejčastěji jsme vyjížděli v létě, a to hlavně na pole, jako dozor při žních. Lidem v nedaleké osadě Hranice jsme ale také vozili vodu do vyschlých studní. A k tomu přibyla ještě zkušenost s evakuací dětského tábora během letní bouře,“ vysvětluje Milan Ralík.


SDH Česká Rybná
Počet obyvatel: 400
Počet členů: 106 (50 mužů, 34 žen, 22 dětí)
Rok založení SDH: 1894
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO III

Hasiči z České Rybné jsou hrdí na svůj Memoriál Miloše Felcmana. Koná se vždy v srpnu, letos hasiči pořádali už jeho 27. ročník. Hasičská soutěž je netradiční, závod v požárním útoku s na rozdíl od toho klasického, běží proti kopci. A start prvního družstva začíná ve 21. hodin.

Zlaté i stříbrné hasičky

SDH Česká Rybná má sportovní družstvo mužů, dorostu i žen. Muži svoji sportovní činnost obnovili v roce 1997, od té doby se pravidelně účastní všech závodů Velké ceny Ústeckoorlicka. Stříkačku si koupili za peníze, které vydělali při brigádách v lese a na autocrossovém závodišti. Velmi úspěšné jsou hasičky. Družstvo žen se v barvách SDH Česká Rybná vypravilo na soutěž poprvé v sezóně 2004. V následujících letech se hasičkám podařilo ve Velké ceně Ústeckoorlicka třikrát zvítězit a šestkrát stát na stupních vítězů. Naposledy letos, kdy získaly stříbrnou pozici.

Družstvo žen 2014

Malí hasiči se v České Rybné scházejí každou středu. Připravují se na závody celostátní soutěže Hry Plamen a také na Orlickoústeckou ligu mladých hasičů v požárním útoku. Pokud venku není hezky, zastihnete je i s hadicemi v obecním sále místní restaurace. Ve spolupráci se sborem ze sousední obce hasiči z Rybné pro své malé kolegy letos uspořádali i speciální letní tábor.

Běhali i na běžkách

V lednu SDH Česká Rybná pravidelně pořádá Zimní branný závod, který má podobu soutěže požární všestrannosti a má za sebou dlouhou historii. První ročník se konal v roce 1978. „Závodní hlídky v branném závodu jezdily i na lyžích, dobře si to pamatuji. Tehdy ale zimy byly pořádné,“ směje se starosta sboru Ladislav Krčmář. „Dnes běhají tříčlenné hlídky už po svých. Na závěr běží vždy vedoucí tu samou trať jako před tím jejich svěřenci. Proto je tahle soutěž tak populární a děti jí mají hodně rády, “ dodává starosta Krčmář.

Zimní branný závod, netradiční disciplína

V České Rybné stojí hasiči za celou řadou společenských událostí a setkání. Pořádají tradiční hasičský bál a posezení u grilovaných kýt. Společně s okolními obcemi pořádají Vesnické hry bez katastru.

Dobrovolné hasiče z České Rybné můžete až do pátku 11. prosince 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI RYBNA na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio