Chcete se stát pražičem kávy? Připravte si pánev, zrna a uši

27. prosinec 2021

Kávový expert Jiří Sýkora z Pardubic se věnuje studiu kávy mnoho let. A v pražení se opravdu vyzná. V Radioporadně prozradil speciální recept na kávu upraženou v domácích podmínkách.

K upražení vám stačí neupražená kávová zrna, pánvička a ruce na míchání.

Káva se musí naposlouchat

„Jestli jsou zrna správně upražená, poznáte nejen podle barvy, ale hlavně podle sluchu. Kávu si zkrátka musíte naposlouchat,“ říká Jiří Sýkora. Zrna se praží asi dvacet minut při teplotě cca dvě stě stupňů Celsia. Po pěti minutách začne káva vydávat praskavý zvuk, tomu se říká první crack. A znamená to, že se káva začíná vysušovat. Praskání je velmi jemné, bez sluchu se správný pražič neobejde. Druhý crack je ještě jemnější a znamená, že káva bude během chvilky dopražená.

„A to je pro pražiče impulz, že už je třeba si bedlivě hlídat závěrečnou část. Pokud zaspí, má po kávě. A pokud se unáhlí, a do chladičky vyklopí ještě nedopraženou kávu, pak je příliš kyselá,“ doplňuje odborník.  

Pražičku si můžete pořídit i domů, ale podle Jiřího Sýkory je mnohem lepší upražit si kávu jednoduše na pánvi. 

Jakou kávu vybrat k upražení

Pro domácí pražení si kupte kvalitní neupražená kávová zrna. V každé specializované prodejně tato zrna mají k dispozici.

Čtěte také

„Káva je vlastně pecka, stoprocentní dřevo. Tato pecka se praží zprudka při teplotě sto osmdesát až dvě stě stupňů. Naši předkové to dělali v domácích podmínkách běžně. Pecky nasypete na suchou pánev a za stálého míchání po dobu cca dvaceti minut pražíte a zároveň mícháte. Můžete se u toho střídat a vytvořit si tak speciální vánoční nebo novoroční rodinnou tradici,“ říká Jiří Sýkora.

Káva během pražení začne postupně měnit barvu. Když je tmavá tak, jak ji běžně znáte z obchodu, je čas rychle pánvičku odstavit a zprudka zchladit. Nejlépe to provedete tak, že zrna přesypete na jinou pánev a vyběhnete ven, kde ještě chvíli mícháte. Pokud si budete chtít vytvořit opravdu speciální kávu, zkuste těsně před dopražením přidat k zrnům špetku třtinového cukru. To je podle kávového experta Jiřího Sýkory tajemství těch nejlepších kubánských káv.

Čerstvě upražená káva se nedá pít

Káva po upražení rozhodně nemá nejlepší chuť ani vůni. Podle Jiřího Sýkory nemá dokonce žádnou chuť a žádnou vůni. Trvá tři dny až týden, než vám zrnka začnou vytvářet tzv. zrcátka vytvořená olejem, který vyjde na povrch. Olej je to, co tvoří vůni a chuť kávy.

„A pozor, pražení nevoní, na to se připravte a včas začněte větrat,“ upozorňuje kávový expert.

Spustit audio

Související