Chcete si narovnat záda a zpevnit tělo? Severská chůze může být pro vás tou správnou volbou

21. duben 2022

Při Nordic Walkingu zapojíte až 90 procent svalů v těle a zvýšíte spotřebu energie oproti běžné chůzi až o 46 procent. Zároveň provozujete zdravý sport, při kterém nezatížíte své klouby tvrdými dopady jako při běhu, ani nepřetížíte stehenní svaly jako při jízdě na kole.

Severskou chůzi propaguje Soňa Šmajzrová ze Žamberka. Vybrala si tento druh aktivity v době, kdy byla zahlcená prací ve finančnictví a potřebovala se zbavit bolesti zad i přemíry stresu. „Nordic Walking zpomalil můj životní sprint a vrátil mi schopnost vnímat přítomný okamžik. Přivedl mi do života větší pohodu a nové přátele a zlepšil mi fyzickou kondici. Co víc si přát? Všechna tahle pozitiva ale nepřijdou sama. Musíte vzít hůlky a jít jim naproti,“ láká k pohybu instruktorka.

Hole na severskou chůzi nezaměňujte za trekové

Severská chůze neboli Nordic Walking je chůze se speciálními holemi. A nejsou to hole trekové, ty slouží především jako opora v horském terénu.

Čtěte také

„Podle mých zkušeností se v obchodě velmi často stává, že zákazník si vybere mylně hole trekové, které obsluha špatně označí. Proto je velmi důležité se na hole dobře informovat u odborníků. Jako sportovní aktivita je severská chůze vhodná a dostupná téměř pro každého, v kterékoliv roční době. Povrch pro tento druh chůze je rozhodně lepší přírodní, než tvrdý asfaltový,“ radí Soňa Šmajzrová.

Spustit audio

Související