Chcete sklízet mrkev dřív než soused? Zabalte semínka do bavlny a strčte do lednice

6. únor 2024

Patříte mezi zahrádkáře, kteří už se nemohou dočkat brzkého jarního výsevu zeleniny? Máme pro vás vychytávku, která celý proces klíčení urychlí.  Říká se tomu jarovizace.

Vlivem jarovizace rostliny rychleji přecházejí z růstové fáze do fáze reprodukční, takže vysetá semena klíčí dříve. Týká se to drobných semen, jako jsou například mrkev, petržel, pastinák nebo cibule, kdy čekáme na vyklíčení přibližně tři týdny až měsíc.

Semeno je potřeba lehce probudit, aby dostalo chuť klíčit, teprve pak se naseje do země. A jak to udělat? Zeptali jsme se odborníka Františka Hlubockého.

Hlídejte vlhkost semen i v lednici

„Může tomu pomoct vlhký bavlněný hadřík. Nebo ještě lépe namočte semínka na dvacet čtyři hodin do vody a pak je zabalte do vlhkého hadříku, vložte do igelitového sáčku a dejte do lednice. Ideální je rozmezí teplot od jednoho do pěti stupňů Celsia,“ radí zahradník a pokračuje:

„Občas semínka zkontrolujte, jestli jsou dostatečně vlhká a v lednici skladujte deset až čtrnáct dnů.“

Posypte semínka rašelinou, aby se nelepila

Na konci února už by mohla být země otevřená. To je čas na výsev. Stačí vyndat semínka z lednice a vyset. I tady může ale nastat problém, protože semínka se velmi lepí na ruce a těžko se vysévají.

František Hlubocký má i na toto osvědčený recept od svých zahradnických předků: „Mrkvová semínka se opravdu nepříjemně lepí na prsty, proto vezměte přesátou rašelinu nebo přesátý jemný písek a semínka s tím promíchejte. Uvidíte, jak vám setí s touto inertní látkou půjde mnohem líp. A pozor, stále udržujte záhonek vlhký, semínka nesmí zaschnout. Na druhou stranu pozor na přemokření,“ uzavírá zahradník František Hlubocký.

Jaké postřiky zabírají proti lišejníkům? A která hrušeň je rezistentní proti rzi? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související