Chcete zachránit život? Lékárničku nevozte v kufru a zahoďte nůžky pro prvňáčky

2. červenec 2020

Pořiďte si jednu lékárničku pro silniční kontrolu a druhou pro opravdovou první pomoc. Ne všechny věci v lékárničce jsou totiž kvalitní. To řekl v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice lektor první pomoci Petr Čapek.

Málokdo ví, co v autolékárničce skutečně je. Sice víme, že ji máme někde v kufru, ale kdo z nás ji otevřel? Petr Čapek doporučuje autolékárničku předem vybalit ze zatavené fólie. Pokud to budete dělat při vypjatém okamžiku, ztratíte cenné minuty. A další tím, že ji budete hledat někde v kufru. Autolékárnička by měla mít své místo co nejblíž u řidiče, aby na ni dosáhl i v případě, že je v autě zablokovaný. Dobré místo je například pod sedadlem spolujezdce nebo v některé z kapes či přihrádek.

Obvazy a škrtidlo zastaví krvácení

V lékárničce je několik obvazů. Podívejte se, zda jsou dostatečně kvalitní. Musí pružit a být pevné, což v kupovaných autolékárničkách nemusíte najít.

Obvazy jsou velmi důležité. Používají se na zástavu krvácení. Do rány se vloží jeden obvaz a druhým se převáže tak, aby první obvaz v ráně dobře držel.

Čtěte také

Na zástavu velkého krvácení je vhodné škrtidlo - obinadlo škrtící pryžové. Je to klasický pruh gumy. Škrtidlo použijeme při velkém krvácení stáhnutím největšího svalu mezi ránou a srdcem. Může to být biceps nebo stehno. Škrtidlo přiložíte na sval a dotahujete maximální možnou silou.

„Když to uděláte správně, okamžitě uvidíte, že krvácení ustává. Je to v podstatě jednoduché, ale musí se to natrénovat. Škrtidlo nikdy nesundávejte, vyčkejte do doby, než přijede záchranka,“ radí lektor první pomoci.

Rukavice jsou nutnost

Rukavice jsou velmi důležitým ochranným prostředkem. Dejte si do lékárničky raději více párů. „Pokud nemáte rukavice, nesahejte na zraněného, kde je krev nebo jiná tekutina. Musíte chránit sebe. To je důležité pravidlo. Bez rukavic zachraňovat nelze,“ tvrdí Čapek.

Nůžky musejí přestřihnout i bezpečnostní pás

Nůžky zahnuté jsou dalším povinným předmětem v autolékárničce. Když se potřebujete dostat k ráně a rozstřihnout oblečení, jsou nůžky nezbytné. „Ale některé druhy vypadají jako nůžky pro prvňáčky. Kupte si kvalitnější. Musí být zahnuté s oblými hroty,“ radí Petr Čapek.

Izotermická fólie pomůže psychice

Fólie uložená v lékárničce slouží k udržení tepelného komfortu člověka. Tělo, které je zraněné, se automaticky podchlazuje. Ošetřený člověk se psychicky zlepší, když ho zabalíte do fólie. Má pocit, že se o něj někdo stará. Když je chladno, nezapomeňte ochránit i hlavu.

Poslední věcí v lékárničce je náplast. Podle Petra Čapka je i v tomto případě rozumné vyměnit nekvalitní papírovou náplast za lepší textilní.

Spustit audio

Související