Chci postavit rodinný dům. S architektem nebo bez?

12. prosinec 2016

Pro stavbu rodinného domu musíte mít vhodný pozemek. A hlavně dobrého architekta. Ideální je obrátit se na takového, jehož návrhy vás zaujmou a trefí se do vašeho vkusu. V dnešní době není problém prohlédnout si jeho práci na internetu.

Architekt navrhne na konkrétní parcelu vhodný typ domu s ohledem na samotný pozemek, okolí, oslunění, a tak dále. Diskutuje s klientem a tráví s ním na počátku hodně času, aby byla stavba podle jeho přání. To je velká výhoda oproti katalogovým projektům, jejichž vzhled je daný. Architekt za vás navíc vyřídí i papíry na úřadech, kterých není rozhodně málo. To ocení lidé, kteří jsou pracovně vytížení a nemají čas na běhání po úřadech.

Čtěte také

Je dobré sdělit všechna přání ohledně vzhledu domu hned na začátku a pak nechat architektovi volnou ruku. „Většinou tak vznikne seriózní stavba s jasným konceptem. Zásadní změny během procesu návrhu často zničí třeba i podstatu projektu domu“, varuje architektka Radka Končická.

Současné trendy

Staví se domy s rovnou nebo pultovou střechou, kompaktních, ale i členitějších čistých tvarů. Časté jsou i kombinace jednoduchých sedlových střech bez přesahů s částmi domu, s rovnou nebo pultovou střechou. Nové prvky se kombinují se starými. K bydlení se předělávají s úspěchem i staré vesnické stodoly.

Zlaté pravidlo: méně je více

Módní jsou otevřené dispozice domu a velké prosklené plochy, které klientovi umožní splynout s okolní přírodou. Přírodní prvky mají velké uplatnění i uvnitř domu. Používají se neutrální barvy, přírodní materiály v kombinaci s pohledovým betonem a barevnými doplňky, které se dají obměňovat. Interiér je nejen estetický, ale hlavně funkční.

Z jakých materiálů se staví

Zdi - Dělají se z vápenopískových bloků v kombinaci se zateplením sendvičové stěny. To je optimální řešení pro pasivní a nízkoenergetické domy. Díky štíhlým obvodovým stěnám v kombinaci s větší šíří zateplení dosáhnete skvělých tepelně-izolačních vlastností o celkově menší tloušťce obvodového pláště domu. Stěny vyzděné z tohoto materiálu mají dobré statické, akustické a akumulační vlastnosti.

Stropy - Časté jsou otevřené dispozice, a proto se hojně používají stropní betonové panely větších rozponů.

Návrh moderního bydlení podle architektky Radky Končické

Střechy - Módní jsou rovné střechy, opět kraluje souvrství, často v kombinaci stropní panel, izolace, hydroizolační fólie, zatížená často třeba kačírkem. Obvyklé jsou zelené střechy a jsme opět u návratu k přírodě. Zelená střecha může být intenzivní, což je větší vrstva zeminy a rozmanité rostliny. Nebo extenzivní, což jsou mechy a lišejníky. Na sedlové střechy se používá často titanzinek.

Okna – Novinkou jsou hliníkové rámy v tmavých odstínech. Je to designové a zároveň ne tak křiklavé jako třeba bílé rámy. Okna jsou často předsazena před obvodovou stěnu do oblasti izolace. Velké prosklené plochy jsou běžně zastiňovány venkovními žaluziemi. O plastová okna už není takový zájem, jako v devadesátých letech, stále je to ale levná varianta.

Podlahy – Používají se lité podlahy (z betonu) v různém designu, které jsou ideální na údržbu. Nebo podlahy ekologické. Tady hraje hlavní roli dřevo zpracované tak, aby bylo co nejméně náchylné k poničení.

Kuchyně je srdcem domácnosti

Platilo to dřív a je to stejné i dnes. V kuchyni strávíme hodně času, proto je ideální mít všechno při ruce. Architektka Radka Končická doporučuje výsuvné šuplíky pod linkou, do kterých se vejde daleko více nádobí a potravin, než do normálních kuchyňských skříněk s policemi.

Trouby jsou často situovány do vysokých skříní, abychom se nemuseli ohýbat, a pečínku měli na očích. Trendem moderních kuchyní jsou prázdné rohy. Podle studií se v případě korpusů s výsuvnými šuplíky nevyplatí zabírat tolik místa prostornou rohovou skříní, která se často dost prodraží.

Obývací pokoj

Módní jsou gauče v prostoru, ale je otázka, jestli vám to bude vyhovovat. „Hodně lidí přece jen upřednostní pocit bezpečí v rohu, než módní trend,“ míní Radka Končická. Hlavním motivem obývacího pokoje by neměla být televize. Ideální je výhled ven, zajímavý obraz nebo krbová kamna.

Toaleta

Nedílnou součástí toalety by měla být bidetovací sprška napojená na umyvadlovou baterii nebo se samostatnou podomítkovou baterií vedle toalety. Pokud je dostatek prostoru, vhodný je bidet. Lidé ve středním věku by měli myslet také na to, že ve stáří se těžko dostanou do vysoké vany, proto je vhodné zabudovat do koupelny sprchový kout.

Dětský pokoj

Ideální je mít v dětském pokoji spací a pracovní část. Pracovní část by měla být situována u okna. Do dětského pokoje jsou velmi praktické nátěry tabulovými nebo tabulovými magnetickými barvami. Existují i chytré nátěry pro malování fixou. Prostory pro hru jsou například pod vyvýšenou postelí, často z těchto postelí vedou skluzavky. Používají se také prolézačky v zavěšených sítích.

autor: jsl
Spustit audio