Chmelařovi. Čtyři generace pardubických starožitníků

5. únor 2022

Petr Chmelař dostal lásku k umění a historickým věcem do vínku. Už jeho pradědeček Karel si otevřel v Pardubicích první obchod se starožitnostmi.

Po čtyři generace rodina Chmelařových z Pardubic nakupuje a také sbírá do své soukromé kolekce staré obrazy, historické sklo, porcelán, šperky a další artefakty. Samozřejmě s nimi i obchoduje. Už více než 120 let. V roce 1898 se založil Karel Chmelař ve Sladkovského ulici čp. 388 první obchod se starožitnostmi. 

Karel Chmelař otevřel obchod se starožitnostmi v roce 1898

Obchod známého starožitníka Karla Chmelaře byl velmi oblíbený. Zastavovaly se v něm pardubické osobnosti i zástupci šlechtických rodů. Karla Chmelaře pojilo přátelství s rodinou Auerspergů nebo Kinských. Rád rozmlouval také s pardubickým mecenášem a průkopníkem sportu baronem Arturem Krausem.

Obchod se starožitnostmi si Chmelařovi otevřeli v roce 1990 v centru Pardubic

Karel Chmelař vedl rodinný obchod až do roku 1940. V roce 1937 jeho syn Květoslav Chmelař firmu navíc rozšířil a v témže domě si otevřel klenotnictví s vlastní výrobou šperků. Byl to velmi oblíbený klenotník, své zkušenosti získával mimo jiné při pobytech ve Francii, kde se zdokonalil v technice studeného pájení a dalších zlatnických postupech. I nadále se ale Květoslav Chmelař věnoval prodeji starožitností. V roce 1951 byla firma rodiny Chmelařových tehdejším režimem vyvlastněna.

Petr Chmelař, otec a syn

V roce 1990 Petr Chmelař, syn Květoslava Chmelaře, společně se svým synem Petrem navázal na rodinnou tradici. V Pernštýnské ulici čp. 34 si otevřeli obchod se starožitnostmi. Zákazníků měli hodně, už proto, že v době socialismu klasické starožitnictví v Pardubicích nebylo, nejbližší prodejna se starým uměním a předměty fungovala v Hradci Králové. Po roce 2002 Chmelařovi otevřeli prodejní galerii obrazů a starožitností v rekonstruované rodinné vile v ulici JUDr. Krpaty. Petr Chmelař mladší vedl obchod v Pernštýnské ulici a také v Chrudimi.

Rodina Chmelařových v 90. letech

V roce 2009 Petr Chmelař mladší znovu otevírá obchod v Pardubicích a po roce ho přesunul do reprezentativnějších prostor, opět v Pernštýnské ulici. V roce 2016 otevírá obchod se starožitnostmi na Bělobranském náměstí čp. 140. Kvůli ekonomickým potížím, které způsobila pandemie, Petr Chmelař obchod se starožitnostmi v loňském roce přesunul do rodinné vily.

Podle slov Petra Chmelaře se umělecký artefakt nebo jen předmět všedního použití stává starožitností po padesáti letech. A tak je dnes možné mezi starožitnosti zahrnout první počítačovou techniku nebo třeba hračky z plastu 70 let. Právě o „retro“ tohoto období teď lidé mají největší zájem, i když se podle Petra Chmelaře nákupy starožitností odehrávají v módních vlnách.

autor: BRA
Spustit audio

Související