Chodící hudební kronika vydává knihu. Vladimír Popelka plní svůj dětský slib

10. prosinec 2019

Už za první republiky hrál na housle. Později stál u vzestupu Golden Kids anebo aranžoval hity Karla Svobody. Skladatel a dirigent Vladimír Popelka toho ví o hudbě hodně.

„Za protektorátu jsem si psal deník. K tomu mě motivoval už v deseti letech Jaroslav Foglar. Hlavní postava jeho Chaty v Jezerní kotlině taky psala knihu obestřenou romantikou a tajemstvím. V roce 1944 tady mám: Jednou, a to bude zanedlouho, také napíšu takovou Zavřenou knihu. Zanedlouho se protáhlo na 72 let,“ usmívá se.

Článek povyrostl

Publikace Můj život s hudbou se začala rodit před necelými třemi lety. „Ozval se mi muzikolog Jan Blüml, že by chtěl psát o Bobanu Ondráčkovi. Na webu našel můj článek. Domluvili jsme se na schůzce. Sehnal jsem mu čísla na Helenu Vondráčkovou, Martu Kubišovou i Vaška Neckáře. Divil se, kolik toho vím a nakonec chtěl sepsat článek i o mně. Během šesti neděl jsem mu měl něco připravit. Vzniklo 50 stránek a nakonec i kniha.“

Vladimír Popelka umí vyprávět poutavě se svým typickým humorem. Nechybí ani odborný nadhled. Jaké má další plány? „Můj někdejší šéfredaktor v rozhlase Jiří Štilec se mě kdysi ptal, kde učím. Říkal jsem mu, že nikde. On mi ale odpověděl, že bych měl ty znalosti publikovat a sepsat právě odbornou knihu o aranžování a instrumentaci,“ odhaluje své další aktivity. Z rádií třeba dodnes zní píseň s jeho hudbou nazvaná Jakoby nic.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související