Chrám ohně slaví stovku. V Pardubicích i krematorium vypadá jako perníková chaloupka

27. leden 2023

Ikonická stavba architekta Pavla Janáka dodnes poutá pozornost. Její historii připomíná skoro celoroční venkovní výstava v areálu pardubického centrálního hřbitova.

Expozici připravily Služby města Pardubic společně s Východočeským muzeem v Pardubicích. Univerzita připravila grafiku. „Je to náš dárek ke stovce samotné budově a hlavně všem návštěvníkům hřbitovů anebo krematoria. Leckdy jde člověk na obřad a má čas. Ten může strávit smysluplně a získat nějaké informace,“ říká mluvčí Služeb Klára Sýkorová.

Co uvidíte?

Výstava podle kurátorky Veroniky Schiebelové přibližuje samotného architekta krematoria Pavla Janáka i dějiny pohřbu žehem. „Zachycuje, jak dlouho trvalo, než to vůbec bylo uzákoněné, než se u nás postavila první krematoria. Výstava se skládá z několika panelů. Jsou tam i interiérové fotografie včetně nových i starých pecí.“

Interiér pardubického krematoria

Soutěže na pardubické krematorium se v roce 1919 zúčastnilo 81 autorů s 95 projekty. „Tehdy to byla naprostá novinka, které se chtěla zhostit spousta architektů. První místo se neudělovalo, ale druhou cenu získal návrh Pavla Janáka v kubistické podobě. Později se předělával do národního stylu, který odkazoval na slovanské vzory. Je tam velká barevnost, ornamentálnost, ale i odkaz na antický chrám. Proto to velké schodiště nahoru a celková mohutnost,“ vysvětluje Schiebelová.

V dnešní národní kulturní památce se natáčely některé scény legendárního filmu Spalovač mrtvol. Vznešený až hluboký název výstavy Chrám ohně odkazuje na fakt, že své době bylo krematorium zásadní ze společenského, pokrokového i technického hlediska. Expozice je přístupná v otevírací době centrálního hřbitova do 20. listopadu.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související