Chrudim vzdává plán na stavbu obřího parkovacího domu. Byl by příliš drahý

20. duben 2022 08:00

Několik pater, několik stovek míst a šikovná spojnice do centra města. Tak nějak měl vypadat velký parkovací komplex v Chrudimi. Radnice ale plán vzdala.  

Narazila totiž na potíže kvůli pozemkům a hlavně, stavba by byla extrémně drahá, takže není příliš velká šance, že by se na ní skutečně začalo pracovat.

Parkoviště mělo mít podobu souboru několika parkovacích domů nad sebou. Studie s ním počítala v prostoru u Sportovní haly směrem k městskému okruhu. Tím by se vyřešily dvě věci najednou: 200 nových parkovacích míst a zároveň způsob, jak propojit okraj města s centrem, bez toho, aby tam auta musela zajíždět. Zaparkovat by se dalo pár minut chůze od středu Chrudimi.

Parkování za miliardu

Radnice při přípravě ale narazila na několik problémů. Nejdřív jsou to pozemky. Regulační plán území pro parkovací dům blokuje. Jenže majitelé jsou ochotní prodat jen část potřebných parcel. Další patří komunistické straně a ta prodej zásadně odmítá.

A ještě zásadnější problém je cena. Odhad se blíží miliardě korun, a podle místostarosty Chrudimi Petra Lichtenberga ze sdružení Chrudimáci se tak plán dostává mimo realitu. „Finanční náklady vůbec na pořízení těch pozemků jsou vysoké, a pak realizace vyjde na osm set milionů? Mně osobně je velice líto tento projekt zaříznout do budoucna, ale narodí se to někdy? Je schopno se to narodit?“

Zatím to tedy vypadá, že projekt na velkokapacitní parkovací dům skončí u ledu. Plán chce radnice zrevidovat a ořezat. Měla by z něj zůstat stavba menšího parkovacího domu u Sportovní haly, o kterém se už mluví taky roky. Zatím ale žádné konkrétní obrysy nemá.

Spustit audio

Související