Chuť sirupů vyladila k dokonalosti. Ingredience musí být v harmonii stejně jako barvy obrazu

19. listopad 2020

Malířka a módní návrhářka Jana Baboráková vyrábí sirupy už 35 let. V poslední době se jejich přípravě věnuje profesionálně. K jednotlivým ingrediencím do svých sirupů přistupuje s velkým respektem. Ladí je tak dlouho, dokud není absolutně spokojená s chutí, kterou si představuje.

„Já ke každému novému sirupu přistupuju jako k obrazu. Přemýšlím, jak bych jednotlivé barvy – v tomto případě ingredience - namíchala a zkombinovala. Nejvíc mě bavil fenyklový sirup, který si můj manžel původně spletl s koprem. Pro mě to byla výzva. K fenyklu jsem přidala citrón, pomeranč a ještě další suroviny, které neprozradím,“ říká Jana Baboráková, která se kvůli sirupům přestěhovala s manželem na statek do Přestavlk na Chrudimsku.

Chuť fenyklového sirupu vyladila do takové dokonalosti, že jí vynesl titul Mls Pardubického kraje 2020.

Šípkový sirup je pracný, ale vyplatí se

Na šípek chodí Baborákovi do Edenu. Takovou přezdívku dali místu v Přestavlkách, kde místní lidé vysadili třešňový sad a rostou tam i hložinky, trnky a šípky. Ty jsou letos už otrhané. Šípek je podle Jany Baborákové stále opomíjený, lidé ho nahrazují rakytníkem.

Čtěte také

„Pro mě šípek bude vždy na prvním místě. Je to nádherný český plod. Já jako dítě jsem si jednou spletla přesnídávku s šípkovým pyré. Ochutnala jsem, a na tu úžasnou chuť nikdy nezapomenu. Ve chvíli, když jsem se poprvé rozhodla vyrobit šípkový sirup, jsem si představila tu chuť z dětství,“ popisuje umělkyně.

Šípkový sirup se sametovou chutí

Nasbírejte šípky, naložte je na 24 hodin do vlažné převařené vody. Když šípky změknou, můžou se pasírovat. Pasírujte tak dlouho přes cedník, dokud nevymáčknete ze šípků všechno dobré.

„Dnes už mám lis, ale dřív jsem si navlékla chirurgické rukavice a rukou šípky rozmačkávala a rozmačkávala. Pak už to šlo přes cedník v pohodě. Když je směs propasírovaná, přidávejte další ingredience podle chuti. Já dávám citrón, kdo má rád, tak přidá zázvor. Cukr je nezbytný kvůli konzervaci. Jinak nic nepřevářím ani nepasteruju, jde mi o zachování veškerých vitamínů. Ke konzervaci používám jedině kyselinu sorbovou,“ uzavírá Jana Baboráková.

Spustit audio

Související