Rakytník, šípek, bezinky. Vitaminové bomby, které zaženou chmury podzimu
Je tady doba sklízení a zpracovávání zdravých plodů. Šípek, jeřabiny, sibiřský zázrak v podobě rakytníku, bezinky, to všechno jsou vitaminové poklady. Bylinkářka Radka Svatošová k nim přidává ještě bylinu, která ještě teď kvete na českých zahrádkách. Je to lichořeřišnice. Nabízíme pár zdravých receptů a také jedno varování.
Tinktura z lichořeřišnice
Udělejte si na zimu tinkturu z lichořeřišnice. Rostlina je jedlá úplně celá včetně stonků, listů, květů i semen. Tinktura působí antibioticky, při chřipkách, nachlazeních, zánětech.
Lichořeřišnici skliďte ještě před příchodem prvních mrazíků, posbírejte z ní, co se dá. Postup je jednoduchý. Potřebujete jen keramický nůž, aby bylinka nepřišla do kontaktu s kovem. Pokrájíte ji nadrobno a zalijete čtyřicetiprocentním alkoholem tak, aby žádná část rostliny nekoukala ven. Necháte ve šroubovací sklenici v temnu a teple, klidně i měsíc a více. Poté přecedíte a osladíte podle chuti medem.
Pozor na čerstvé bezinky. Jsou jedovaté
Plně vyzrálý černý bez působí velmi pozitivně na imunitu. Ale pozor! Čerstvé plody nejezte. Jsou totiž mírně jedovaté. Vždy je potřeba černý bez tepelně upravit nebo alespoň usušit. Radka Svatošová má s čerstvými bezinkami špatnou zkušenost: „Nedávno jsem si dala bezinkovou zmrzlinu, těšila jsem se, jak mě osvěží. Byla ale zřejmě z čerstvých bezinek, protože mi po ní bylo několik dní moc špatně od žaludku. Proto před čerstvými bezinkami varuji z vlastní zkušenosti.“
Plody černého bezu působí jako silné analgetikum při neuralgiích, bolestech kloubů a páteře. Působí i mírně projímavě. Vynikající je bezinkový likér.
Bezinkový likér bez kávy
Suroviny:
3,5 l bezinek, 1,5 l vody, šťáva z půl citronu, vanilka, skořice, 1 kg cukru, 1 l vodky nebo jiné min. 40% bílé lihoviny
Postup:
Omyté, otrhané bezinky (přebrané, pouze černé, ne zelené nebo nahnilé) vaříme s vodou a citronovou šťávou půl hodiny. Přecedíme přes plenu, smícháme s cukrem a vanilkou a krátce svaříme. Do studeného nálevu nalijeme vodku a slijeme do lahví. Na 850 ml šťávy přidáváme 150 ml lihoviny.
Rakytníkový sirup
Rakytník odšťavníme nebo rozmačkáme a přecedíme přes utěrku. Přecezenou šťávu smícháme se stejným dílem medu nebo cukru a dáme do vyvařených lahví.
Sirup uchováváme v chladu a užíváme jej v zimních měsících na podporu imunity. Zbylou drť z rakytníku rozhodně nevyhodíme. Můžeme ji dál použít. Třeba jako zdravou přísadu do slunečnicového oleje, ve kterém částečně podrcené kuličky louhujeme nebo je usušíme na čaj.
Rakytník se sklízí právě v tomto období. Radka Svatošová nedoporučuje nechávat ho přemrznout nebo strkat větve do mrazáku. Sběr těchto oranžových plodů je sice obtížný, ale člověk si aspoň užije pobyt na čerstvém vzduchu a naučí se trpělivosti.
Související
-
Připravte si vlastní mátový sirup nebo šťávu z fialek
Jaký sirup je podle Michaely Naumecové nejlepší na osvěžení? Mátový, na který nám dokonce dala svůj originální recept. Levandulové a bezové sirupy mají podle její z...
-
Tužebník pro přitažlivost, lípa pro zdraví. Recepty od bylinkářky z Nemošic
Bylinkářka z Nemošic Radka Svatošová představila v dnešní Radioporadně devatero letních bylin. Sama je zpracovává na mnoho způsobů.
-
Byliny plné zdraví: břečťan proti celulitidě i kašli, jmelí pro plodnost
Stálezelená cesmína, břečťan i cizopasné jmelí nejsou jen hezké, ale také léčivé rostliny. Jsou to byliny, které znali naši předkové a vyráběli z nich léčivé lektvary.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.