Rakytník, šípek, bezinky. Vitaminové bomby, které zaženou chmury podzimu
Je tady doba sklízení a zpracovávání zdravých plodů. Šípek, jeřabiny, sibiřský zázrak v podobě rakytníku, bezinky, to všechno jsou vitaminové poklady. Bylinkářka Radka Svatošová k nim přidává ještě bylinu, která ještě teď kvete na českých zahrádkách. Je to lichořeřišnice. Nabízíme pár zdravých receptů a také jedno varování.
Tinktura z lichořeřišnice
Udělejte si na zimu tinkturu z lichořeřišnice. Rostlina je jedlá úplně celá včetně stonků, listů, květů i semen. Tinktura působí antibioticky, při chřipkách, nachlazeních, zánětech.
Lichořeřišnici skliďte ještě před příchodem prvních mrazíků, posbírejte z ní, co se dá. Postup je jednoduchý. Potřebujete jen keramický nůž, aby bylinka nepřišla do kontaktu s kovem. Pokrájíte ji nadrobno a zalijete čtyřicetiprocentním alkoholem tak, aby žádná část rostliny nekoukala ven. Necháte ve šroubovací sklenici v temnu a teple, klidně i měsíc a více. Poté přecedíte a osladíte podle chuti medem.
Pozor na čerstvé bezinky. Jsou jedovaté
Plně vyzrálý černý bez působí velmi pozitivně na imunitu. Ale pozor! Čerstvé plody nejezte. Jsou totiž mírně jedovaté. Vždy je potřeba černý bez tepelně upravit nebo alespoň usušit. Radka Svatošová má s čerstvými bezinkami špatnou zkušenost: „Nedávno jsem si dala bezinkovou zmrzlinu, těšila jsem se, jak mě osvěží. Byla ale zřejmě z čerstvých bezinek, protože mi po ní bylo několik dní moc špatně od žaludku. Proto před čerstvými bezinkami varuji z vlastní zkušenosti.“
Plody černého bezu působí jako silné analgetikum při neuralgiích, bolestech kloubů a páteře. Působí i mírně projímavě. Vynikající je bezinkový likér.
Bezinkový likér bez kávy
Suroviny:
3,5 l bezinek, 1,5 l vody, šťáva z půl citronu, vanilka, skořice, 1 kg cukru, 1 l vodky nebo jiné min. 40% bílé lihoviny
Postup:
Omyté, otrhané bezinky (přebrané, pouze černé, ne zelené nebo nahnilé) vaříme s vodou a citronovou šťávou půl hodiny. Přecedíme přes plenu, smícháme s cukrem a vanilkou a krátce svaříme. Do studeného nálevu nalijeme vodku a slijeme do lahví. Na 850 ml šťávy přidáváme 150 ml lihoviny.
Rakytníkový sirup
Rakytník odšťavníme nebo rozmačkáme a přecedíme přes utěrku. Přecezenou šťávu smícháme se stejným dílem medu nebo cukru a dáme do vyvařených lahví.
Sirup uchováváme v chladu a užíváme jej v zimních měsících na podporu imunity. Zbylou drť z rakytníku rozhodně nevyhodíme. Můžeme ji dál použít. Třeba jako zdravou přísadu do slunečnicového oleje, ve kterém částečně podrcené kuličky louhujeme nebo je usušíme na čaj.
Rakytník se sklízí právě v tomto období. Radka Svatošová nedoporučuje nechávat ho přemrznout nebo strkat větve do mrazáku. Sběr těchto oranžových plodů je sice obtížný, ale člověk si aspoň užije pobyt na čerstvém vzduchu a naučí se trpělivosti.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.