Rakytník, šípek, bezinky. Vitaminové bomby, které zaženou chmury podzimu

17. září 2019

Je tady doba sklízení a zpracovávání zdravých plodů. Šípek, jeřabiny, sibiřský zázrak v podobě rakytníku, bezinky, to všechno jsou vitaminové poklady. Bylinkářka Radka Svatošová k nim přidává ještě bylinu, která ještě teď kvete na českých zahrádkách. Je to lichořeřišnice. Nabízíme pár zdravých receptů a také jedno varování.

Tinktura z lichořeřišnice

Udělejte si na zimu tinkturu z lichořeřišnice. Rostlina je jedlá úplně celá včetně stonků, listů, květů i semen. Tinktura působí antibioticky, při chřipkách, nachlazeních, zánětech.

Lichořeřišnici skliďte ještě před příchodem prvních mrazíků, posbírejte z ní, co se dá. Postup je jednoduchý. Potřebujete jen keramický nůž, aby bylinka nepřišla do kontaktu s kovem. Pokrájíte ji nadrobno a zalijete čtyřicetiprocentním alkoholem tak, aby žádná část rostliny nekoukala ven. Necháte ve šroubovací sklenici v temnu a teple, klidně i měsíc a více. Poté přecedíte a osladíte podle chuti medem.

Pozor na čerstvé bezinky. Jsou jedovaté

Plně vyzrálý černý bez působí velmi pozitivně na imunitu. Ale pozor! Čerstvé plody nejezte. Jsou totiž mírně jedovaté. Vždy je potřeba černý bez tepelně upravit nebo alespoň usušit. Radka Svatošová má s čerstvými bezinkami špatnou zkušenost: „Nedávno jsem si dala bezinkovou zmrzlinu, těšila jsem se, jak mě osvěží. Byla ale zřejmě z čerstvých bezinek, protože mi po ní bylo několik dní moc špatně od žaludku. Proto před čerstvými bezinkami varuji z vlastní zkušenosti.“

Zralé bezinky jsou léčivým zázrakem

Plody černého bezu působí jako silné analgetikum při neuralgiích, bolestech kloubů a páteře. Působí i mírně projímavě. Vynikající je bezinkový likér.

Bezinkový likér bez kávy

Suroviny:
3,5 l bezinek, 1,5 l vody, šťáva z půl citronu,  vanilka, skořice, 1 kg cukru, 1 l vodky nebo jiné min. 40%  bílé lihoviny

Postup:
Omyté, otrhané bezinky (přebrané, pouze černé, ne zelené nebo nahnilé) vaříme s vodou a citronovou šťávou půl hodiny. Přecedíme přes plenu, smícháme s cukrem a vanilkou a krátce svaříme. Do studeného nálevu nalijeme vodku a slijeme do lahví. Na 850 ml šťávy přidáváme 150 ml lihoviny.

Rakytníkový sirup

Rakytník odšťavníme nebo rozmačkáme a přecedíme přes utěrku. Přecezenou šťávu smícháme se stejným dílem medu nebo cukru a dáme do vyvařených lahví.

Rakytník a nápoj z rakytníku

Sirup uchováváme v chladu a užíváme jej v zimních měsících na podporu imunity. Zbylou drť z rakytníku rozhodně nevyhodíme. Můžeme ji dál použít. Třeba jako zdravou přísadu do slunečnicového oleje, ve kterém částečně podrcené kuličky louhujeme  nebo je usušíme na čaj.

Rakytník se sklízí právě v tomto období. Radka Svatošová nedoporučuje nechávat ho přemrznout nebo strkat větve do mrazáku. Sběr těchto oranžových plodů je sice obtížný, ale člověk si aspoň užije pobyt na čerstvém vzduchu a naučí se trpělivosti.

Spustit audio

Související