Multivitamíny, které v obchodě neseženete, jsou zadarmo a rostou kolem nás
Nejste si jisti tím, jestli vitamínové tablety z lékárny zlepší vaši imunitu? Nebo už nechcete ve velkém nakupovat drahou zeleninu v supermarketu? Bylinkářka Radka Svatošová nabízí pár receptů, které vás nebudou nic stát. Jen trochu fyzické námahy v přírodě a chvilka v kuchyni.
Když se budete pozorně rozhlížet kolem sebe, možná si všimnete, že hluchavky kvetou po celý rok. Platí to hlavně pro hluchavku nachovou, jejíž nafialovělé kvítky se dají najít i v zimě. Celé zelené vršky hluchavek jsou dalším hodnotným zdrojem minerálů a vitamínů a mají trochu houbovou příchuť. Můžete je přidávat do polévek, špenátů, rizot a nákypů.
Po celou zimu najdete v trávnících také malé lístky jitrocelu, bršlice, popence, pampelišky, slézu přehlíženého a spoustu dalších jedlých bylinek. Neváhejte a použijte je v kuchyni.
Říká se, že mráz kopřivu nespálí. Pokud budete v přírodě pozorní, zjistíte, že je na tom hodně pravdy. Droboučké rostlinky kopřiv přečkají zimu ukryté pod suchou natí a suchými listy a vy si klidně hrst můžete nasbírat. Kopřiva obsahuje dvakrát více vitamínu než paprika, která je z pěstovaných zelenin na vitamín C nejbohatší. K tomu má 40 % bílkovin a mnoho dalších vitamínů, minerálů a stopových prvků. Obsahuje mimo jiné velké množství vápníku a železa.
Ptačinec místo ledového salátu
V záhonech i v přírodě po celou zimu najdete ptačinec, jemnou rostlinku, kterou možná většinu roku opomíjíte nebo vytrháváte jako plevel. Je to velká škoda, protože ptačinec má zvlášt v zimě lahodnou chuť a křehkost hlávkového salátu. Oproti salátu má výrazně vyšší množství vápníku, draslíku a železa a navíc spoustu vitamínu C. Ptačinec je zbytečné tepelně upravovat. Obložte si jeho natí chléb nebo ho použijte jako zeleninovou přízdobu k teplým jídlům.
Řeřišnice hořká je milovnice tekoucí vody. Najdeme ji podél potoků a čistých říček. V zimě je to opravdová posila imunity a vitality. Mladé lístky řeřišnice mají pikantní, lehce hořčicovou příchuť a obsahují velké množství silic a vitamínu C. Lístky se mohou jíst syrové.
Trnkové olivy
- 1 kg trnek
- 4 snítky tymiánu nebo rozmarýnu
- 4 bobkové listy
- 1 lžička podrceného hřebíčku
- 1 litr vody
- 250 gramů soli
- olivový olej
Postup:
Osolenou vodu s kořením přivedeme k varu a necháme zchladnout. Opláchnuté trnky vložíme do šroubovacích sterilizovaných skleniček a zalijeme slaným nálevem. Skleničky necháme zlehka zavřené a asi čtyři týdny fermentujeme při pokojové teplotě. Nakonec můžeme odlít trochu láku a místo něj do každé skleničky přidat půl decilitru olivového oleje. Hotové trnky uchováváme v chladu. Místo trnek můžeme použít dřínky.
Pokud si poslechnete záznam pořadu, uslyšíte recept na pečený čaj a přírodní černý čaj.
Související
-
Bylinky na nachlazení, pro muže i pro ženy
Lidé jimi léčili různé neduhy už od pradávna. I dnes jsou součástí velké spousty léků. Bylinky pomohou při chřipce a nachlazení, dokáží povzbudit či zlepšit náladu....
-
Zdravé dary v podobě bouřky, pampelišky a kuklíku. Jak s nimi naložit?
S příchodem jara se dá v přírodě najít spoustu darů. Konečně můžeme posílit imunitu čerstvými bylinkami. Znáte rozrazil rezekvítek?
-
Bylinky pro zdraví i jako skvělé hnojivo na kytky
Bylinkáři v květnu finišují se sběrem kopřivy, vlaštovičníku, břízy nebo smetanky lékařské. A další byliny na ně čekají. Například hloh, jitrocel, řebříček, přeslič...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka