Chvaletice jsou město plné zeleně

20. červen 2021

O Chvaleticích se mluví často v souvislosti s tamní elektrárnou nebo někdejší těžbou. A přitom je to město jako stvořené pro výlety, plné zeleně a ze všech stran obklopené lesy. Na své si tam přijdou také milovníci architektury.

Chvaletice leží na levém břehu Labe v půvabné krajině Železných hor na úpatí Chvaletické pahorkatiny. A městem jsou od roku 1981. Do jejich současné podoby zasáhla nejen stavba chvaletické elektrárny, která je vidět už z daleka, ale ještě před ní těžba. Tamní ložiska železné rudy využívali lidé už od středověku, nejvíc se ale v Chvaleticích začalo těžit po roce 1949. A elektrárna, kterou tam postavili v 70. letech minulého století, vlastně stojí na místě zrušeného dolu. Její komín pak patří k vůbec největším u nás a měří stejně jako Eiffelova věž.

Telčice, železná ruda a drahokamy

Těžba železné rudy na území Chvaletic stojí také za zánikem obce Telčice. Je to ale trochu složitější. Těžbě totiž muselo ustoupit místo, kterému se do té doby říkalo Chvaletice. Dnes se nazývá Hornická čtvrť. Telčice, které v té době tvořily s Chvaleticemi společnou obec, se pak na Chvaletice přejmenovaly. Samotné Telčice zůstaly jako jméno části Chvaletic. Štěstí neměla ani středověká telčická tvrz. Její dochované základy musely z části ustoupit obchvatu nedaleko nového nádraží. To je unikátní tím, že si ho postavilo samo město a je taky v jeho majetku, drahám ho jen pronajímá.

Labe v Chvaleticích: nalevo co zbylo po nákladním přístavu, vpravo chvaletická elektrárna

Chvaletice jsou součástí Národního geoparku Železné hory. Je to geologicky velmi významná lokalita s množstvím nerostných surovin. A kromě těženého pyritu, se tam objevuje asi 80 druhů nerostů, včetně drahých kamenů. Nálezy vivianitu nebo ametystu - rodochrozitu si vybavují ještě někteří pamětníci, dnes je ale takový objev spíš výjimkou a drahé kameny z Chvaletic jsou tak velmi ceněné. Není tedy divu, že jsou Chvaletice zastávkou na geologické naučné stezce. Okruh měří 29 kilometrů a dá se projet také na kole.

Chvaletická vyhlídka, kostel, škola

Zastávka na geologické naučné stezce v Chvaleticích je umístěna na tzv. Chvaletické vyhlídce, tedy na kopci, odkud je velmi krásný výhled do kraje. Při dobré viditelnosti je tam třeba zřetelně vidět i Sněžka. Chvaletická vyhlídka je také důkazem toho, že město je zasazeno do krásné krajiny plné zeleně. Pěkná procházka je v Chvaleticích ale také v nížině, po březích Labe. A pokud přejdete lávku, můžete se dostat třeba až do Národního hřebčína Kladruby nad Labem.

V Chvaleticích si ale přijdou na své i milovníci architektury. I když staré Chvaletice musely ustoupit těžbě, zachovaly se tam alespoň historické stavby. Jen pár desítek metrů od bývalých dolů, které jsou z velké části dnes už zasypány, stojí novorenesanční evangelický kostel z 18. století a naproti pak budova fary. A minuty pěší cesty nad nimi za hřbitovem pak stojí další kulturní památka, budova bývalé základní školy. Tu tam v roce 1930 nechali postavit podle projektu slavného architekta Karla Řepy.

Spustit audio

Související