Zmrzlinový kornout bez lepku už není problém. Oběd ve školní jídelně ano

10. květen 2019

Při celiakii je jediným východiskem doživotní dodržování striktní bezlepkové diety. Zároveň je to velký zásah do naší peněženky a omezený výběr potravin.

Celiakii dětí a dospělých popsal poprvé antický lékař Galén v druhé polovině 2. století n. l, kdy byl v literatuře znázorněn obraz dítěte s nafouklým bříškem. Celiakií se více zabývali dětští lékaři, protože na vynechání lepku ze stravy reagovali děti rychleji nežli dospělí. Postupem času se ovšem ukázalo, že celiakie není pouze dětská nemoc, ale že se může objevit v jakémkoliv věku.

Tato nemoc potkala i rodinu Petry Srdínkové. Její život nabral jiný směr v momentě, kdy u sedmileté dcery lékaři z krevních testů potvrdili celiakii. Nebyli na to připraveni. Po několika letech, po neustálém studování v knížkách, na Facebooku a v diskuzích s ostatními rodiči už si rodina Srdínkova umí s touto nemocí poradit. Zkušenosti by ráda paní Petra předávala dál a šířila osvětu. S dalšími kolegyněmi proto založila Celiaklub Východní Čechy.

Bezlepkový sortiment a služby stále pokulhávají

„Řekla bych, že co se týče vědomostí lidí o tomto onemocnění a bezlepkovém stravování, je stále na čem pracovat. Rok od roku je to s nabídkou surovin a potravin na trhu lepší, ale stále chybí pestrost a ochota vyjít vstříc. V restauracích kolikrát ani nevědí, s čím se celiak potýká a jaká jídla smí a nesmí jíst. Ve většině případů vám nedokážou poradit, co byste si z jejich jídelního lístku vlastně mohli objednat. Kamenem úrazu bývá i stravování ve školních jídelnách, ne všude mají děti s celiakií šanci dostat teplý oběd uvařený s danou dietou. Naopak co musím pochválit je, že když jsme si před dvěma lety chtěli koupit točenou zmrzlinu, nezavadili jsme o kornoutky bez lepku. Museli jsme si přinést své vlastní kelímky. Teď už cukráři bezlepkové kornoutky mají takřka na každém rohu,“ svěřuje se paní Petra.

Gluten free

Cestování do ciziny

S celiakií musíte být připraveni i na komplikace při cestách do zahraničí. „Vždycky, když někam potřebujeme vycestovat, nebo plánujeme dovolenou, první co zabalím je bezlepkový chléb. Obecně sehnat pečivo bez lepku je velký problém. Skvělou záchranou když nevíte, jak pořídíte, jsou i sušenky,“ usmívá se maminka Petra.

Vhodné potraviny se dají nakoupit stejně jako v Česku také v lékárnách. Jen pro zajímavost třeba v Itálii a Rakousku je najdete pod označením „gluten free“ a seženete je i v supermarketech.

Rady pro rodiče malých celiaků

  • Bezlepkovou stravu se naučte připravovat pro celou rodinu. Dítě nebude mít pocit výlučnosti a vy se vyhnete dvojí přípravě jídel.
  • Dítěti vysvětlete, jak velký význam má dieta pro jeho zdraví.
  • Dítě bychom rozhodně neměli litovat. Důležité je, zbytečně nemluvit o příznacích onemocnění  a nezveličovat celou situaci.
  • Není nutné omezovat návštěvy ostatních dětí, protože i pro ně můžete připravit bezlepkové pohoštění. A naopak. Požádejte hostitelku, jestli by pro vaše dítě a ostatní něco bezlepkového nepřipravila.
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související