Čím lépe se máme, tím více si půjčujeme. Čeští muži dluží více než ženy

5. prosinec 2017

Česká republika si vede ekonomicky dobře, nezaměstnanost je na rekordně nízké úrovni a lidem rostou výdělky.

Budoucnost Češi očekávají optimistickou, a proto se nebojí si půjčovat na bydlení, Vánoce, nebo dovolenou. Někdy ale ani nevědí, kolik vlastně přesně dluží. V dlouhodobé neschopnosti splácet a bez včasného zásahu finančních poradců může nastoupit i exekutor.

Podle aktuální zprávy vydané Českou národní bankou dluhy českých domácností rostou od února 2016. Nejvíce peněz investují do hypoték na bydlení, což jsou 3/4 z celkového počtu dluhového koláče. Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci letošního října na hranici 230 miliard korun.

Češi si rádi půjčují u lichvářů a pak bojují s dluhy

02474635.jpeg

České domácnosti dluží téměř 280 miliard korun. Strmě stoupá počet exekucí, které se bohužel nevyhýbají ani lidem před důchodem. Zvláště teď v období Vánoc saháme nejvíc po půjčkách. Jak si půjčit bezpečně? Co dělat když se nám nedaří řádně splácet? O tom všem mluvil v Radioporadně Zdeněk Soudný, tiskový mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru.

Pokud si nevíte rady s dluhy, poraďte se s odborníky. Jedna ze společností na oddlužování KRUK, pomáhá lidem s nekontrolovatelnými půjčkami. „Jakmile se stanete naším klientem, v první řadě vám pošleme dopis, v kterém vysvětlujeme, proč jsme se stali novým věřitelem. Tímto za vás přebíráme dluh a od této chvíle můžete vše řešit s námi. V druhé fázi následuje komunikace s osobními poradci, kteří analyzují vaše příjmy a výdaje. Pak se snaží najít řešení, jak se z dluhů nejlépe dostat,“ ujišťuje tisková mluvčí společnosti Markéta Kolářová.

Nejvíce lidé dluží ve středním věku

Před 20 lety dlužil každý Čech v průměru deset tisíc, teď je to 135 tisíc korun. Z částky, kterou jsme v roce 1997 za rok vydělali, činil dluh osm procent. Dnes z platu na úvěry padne čtyřicet procent.

Podle České národní banky se jen od roku 2002 zvýšily i nesplacené dluhy, a to až trojnásobně. „Nejvíc zadlužení jsou lidé mezi třiceti pěti až čtyřiceti čtyřmi lety. U nižších ročníků je dluhů méně a nejsou tak vysoké, kolem deseti tisíc korun. Mladí si spotřebitelské úvěry berou hlavně na elektroniku, nebo mobily.

Předejděte setkání s exekutorem, ten je až poslední kapkou

Když se dostanete do začarovaného kruhu a včas situaci neřešíte, může vám přijít vyrozumění o zahájení exekuce. Buď v obálce s barevným proužkem, nebo datovou schránkou, pokud ji máte nastavenou. „Ještě krok předtím ale počítejte se soudním řízením, při kterém se zabývají nárokem věřitele na zaplacení pohledávky. Spotřebitel by měl při jednáních velmi aktivně vystupovat a zajímat se o to, proč je na něj podána žaloba, případně se bránit. Jen tak předejdete exekuci,“ doporučuje právní zástupce KRUK Jiří Šmída.

Čtěte takéCo s majetkem a dluhy po rozvodu? Pomůže vám předmanželská smlouva? Zákon chrání hlavně věřitele

Jen pro připomenutí několik zásad

Pokud uvažujete o půjčce, berte ji jako investici, třeba do nemovitosti, která neztrácí hodnotu. Vyplatí se investovat i do počítače, nebo automobilu, které vám mohou vydělávat při vašem zaměstnání. Porovnejte si měsíční výdaje a náklady, nezapomeňte na ty jednorázové, jako je placení pojistného domu nebo auta. Komunikujte s věřiteli a při jakékoliv změně adresy, telefonního čísla, nebo příjmení, jim dejte vědět. Jen tak budete pravidelně o vašem zadlužení informováni.

autor: Věra Říhová
Spustit audio