Po Africe s Emilem Holubem a afrikanistkou Marií Imbrovou. Ztroskotání v peřejích, přepadení, nemoce

V Holicích na východě Čech, pár kilometrů od Pardubic, začala životní cesta Emila Holuba. My jsme se ale tentokrát za cestovatelem, spojeným nerozlučně s Afrikou, vypravili s mikrofonem pořadu "Na cestách" jen kousek od dalšího místa, kde Emil Holub bydlel.

Lékař, kartograf, etnograf, cestovatel - zkrátka Emil Holub

Za afrikanistkou Marií Imbrovou jsme se vydali do okresu Louny, kam se konkrétně do Pátku nad Ohří rodina Holubova přestěhovala v roce 1857. A myslím, že už z těchto úvodních řadků je vám asi jasné, že další pokračování pořadu bude cestovatelsky hodně pestré. I když se celé vyprávění nakonec točí kolem Afriky.

Jedeme do Afriky

To se sice zpívá i v písničce skupiny YO YO Band, která v pořadu "Na cestách" také zazní, ale my vás na exotický kontinent zavedeme pochopitelně obrazně.

Čtěte také

Průvodkyní cestami a životními osudy Emila Holuba nám je odbornice u nás z nejpovolanějších - afrikanistka Marie Imbrová.

Žena, která nás uvítala už na verandě domu u busty Emila Holuba, strávila jako diplomatka řadu let v Keni a Zimbabwe. Do Afriky se často a ráda vrací a o cestách i životě holického rodáka ví snad všechno.

V obývacím pokoji plném artefaktů z Afriky, pozoruhodných knih i fotografií jsme se postupně vydali na obě velké africké výpravy Emila Holuba. On na tu první vyrazil lodí jako lékař, ale už po roce poslal do Prahy 20 beden přírodovědných sbírek.

Unikátní mapa Viktoriiných vodopádů

Jedny z největších i nejhezčích vodopádů na světě vůbec poprvé podrobně zmapoval a popsal právě Emil Holub. Přirodní unikát na řece Zambezi na hranici mezi Zambií a Zimbabwe si zamilovala i Marie Imbrová, což určitě poznáte také na jejím vyprávění.

Pozoruhodné práce Emila Holuba - první mapa Viktoriiných vodopadů

Ale jak s Emilem Holubem, tak s odbornicí na Afriku jsme byli "Na cestách" nejen v exotických regionech "černého kontinentu". Zavítali jsme na skok také třeba do Vídně, kde se Emil Holub oženil s Rosou Hofovou, kde na sklonku života i bydlel a nakonec v roce 1902 zemřel.

Ztroskotání v peřejích, přepadení, nemoce

S Marií Imbrovou se vám pokoušíme přiblížit atmosféru velice dobrodružných, řekl bych až životu nebezpečných afrických výprav Emila Holuba.

Nesmírně úspěšné výstavy o Africe, které vyvolávaly nebývalý zájem veřejnosti ať už u nás nebo v dalších zemích, časté přednášky muže, který se stal symbolem cestování - to všechno bylo vykoupeno namáhavými výpravami a nejedním ohrožením života.

Možná ani nejsme schopni plně docenit přínos Emila Holuba pro poznávání afrického kontinentu. V dalším pokračování pořadu "Na cestách" jsme se vám s Marií Imbrovou snažili výraznou osobnost s kořeny ve východočeském regionu alespoň přiblížit.

Do školy v Holicích chodil "tuze pilně"

Emil Holub byl velice pracovitý - jen pro ilustraci, když se rodina stěhovala z Holic do Pátku nad Ohří, vezl si školák Emil v hodnocení i vyjádření, že vyučování navštěvoval "tůze pilně".

Čtěte také

Jak v rozhovoru potvrzuje i Marie Imbrová, projevoval ke svému rodišti velice dobrý vztah.

A Holice jsou na rodáka hrdé. Už při jeho navštěvě rok po prvni africké výpravě ho vítal mimo jiné nápis "Vítej nám chloubo naše".

Věřím, že v dalším pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" vám dokážeme s Marií Imbrovou Emila Holuba, pro kterého bylo objevování Afriky smyslem života, zajímavě přiblížit.

Tak si nás v pondělí 1. března v obvyklém čase po 18:00 na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice nalaďte - jedeme do Afriky!

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související