Co se děje v Hlinsku za zavřenými dveřmi muzeí?

21. březen 2021
Návštěvníci můžou nahlížet do okének, ve kterých je pro ně připraven kvíz

Z důvodů protipandemických opatření jsou muzea pro veřejnost uzavřena. Zájemci ale přesto můžou některé výstavy vidět. Muzea v Hlinsku přesunula některé expozice do on-line prostoru a skanzen do oken svých chalup. 

Dveře muzeí jsou uzamčené, muzejníci za nimi ale rozhodně nespí. Dále připravují plánované výstavy, přestože hrozí, že je návštěvníci nauvidí. Hledají proto nové cesty, jak svoji práci lidem ukázat a přitom je neohrozit na zdraví. 

Některé expozice muzea přesunula do online prostoru a vytvořila virtuální prohlídky. Městské muzeum a galerie Hlinsko má například od začátku roku připravenou výstavu Stoleté lyže věnovanou historii lyžařského sportu. Nikdo z návštěvníků ji kvůli uzavření muzea neviděl a protože se ji muzejníkům nechce nechávat do období letních měsíců, rozhodli se  ji zpřístupnit jako virtuální prohlídku. Zájemci si navíc můžou koupit publikaci, ve které najdou mnoho dobových fotografií vystavených v rámci výstavy.

Prošli zdejší krajinou

Časné jaro na Vítanci, František Kaván

Z tepla domova si zájemci mohou prohlédnout ještě jednu stálou expozici Městského muzea a galerie Hlinsko. Jde o výstavu obrazů nazvanou Prošli zdejší krajinou a jak název napovídá jde především o krajinomalbu – žánr pro Hlinecko nejtypičtější. Milovníci výtvarného umění si tak mohou ve vysokém rozlišení prohlédnout  obrazy Františka Kavána, Gustava Macouna, Ludvíka Kuby, Jaroslava Panušky, Oldřicha Blažíčka, Jana Honsy, Rudolfa Hanycha, Karla Beneše a dalších i současných malířů. (https://exhibition.indihu.cz/view/Prolizdejkrajinou2021-03-05T082215915Z/start) 

Nestyďte se a nakoukněte do oken 

Muzeum v přírodě Vysočina spravuje skanzen Betlém v centru Hlinska. Návštěvníci sice nemohou vstupovat do domků skanzenu, ale procházet se po jeho teritoriu volně mohou. Muzeum proto pro své návštěvníky připravilo expozici do oken jednotlivých domků. Nahlížení je tedy více než žádoucí!

Kvízová okénka skanzenu Betlém v Hlinsku

Zájemci v takzvaných Kvízových okénkách najdou od 8. do 25. března hádanky, které jim mají návštěvu Betlému zpříjemnit. Od 26. března je nahradí Velikonoční okénka. Až do 6. dubna v nich budou vystaveny různé typy pomlázek, kraslic, velikonočního pečiva a stavbiček.

Muzejníci navíc vyrobili panely, které rozmístí mezi domky skanzenu, a na nich budou popsány návody na tradiční jarní hry. Děti si je s rodiči můžou zahrát i v době pandemie přímo uprostřed skanzenu. 

Jeden ze štítů domků skanzenu Betlém v Hlinsku

Od 7.dubna pak návštěvníky čeká kvíz jarních pranostik. Na expozičních objektech budou rozmístěny cedulky s jarními pranostikami, ovšem s přeházeným zněním.

Snad Vám zábava při skládání správných verzí pranostik i další akce hlineckých muzeí posílí ducha a zkrátí dobu vyhlížení konce pandemie. 

Spustit audio

Související