U kostela v Chotovicích se láme krajina i počasí

Gotický kostel svatého Prokopa leží na terénním zlomu cestou z Litomyšle do Nových Hradů. Pochází z konce 14. století a za oltářem ukrývá nápis o rekonstrukci s letopočtem 1589.

Od kostela je díky jeho umístění fantastický výhled do kraje od Králického Sněžníku přes Krkonoše až po Železné Hory a Žďárské vrchy. Podle místních obyvatel se na terénním srázu láme nejen krajina, ale také počasí, jakoby svatý Prokop bránil dešťovým mrakům v nebeském pohybu.

Do severní stěny kostela je zahlouben gotický svatostánek s kovanou železnou mřížkou, který dokládá stáří kostela. Nad již zmíněným nápisem z konce 16. století je v polokruhovém okně za hlavním oltářem zbytek sklomalby – modrý kalich na žlutém poli. Je to pozůstatek z doby, kdy byl kostel kališnický.

Budova původní fary se nezachovala, na jejím místě dnes stojí mladší stavení. Zůstal jen sad, kterému se dodnes říká farní.

Bývalý farní sad

Chotovice silně postihl proces kolektivizace v polovině padesátých let. Družstvo bylo založeno až po zatčení 6 místních hospodářů a vystěhování největšího statku Kusých. 

Zatčen byl i farář Říha

V místní farnosti působil i velmi oblíbený farář František Říha. Jemu dávali místní komunisté za vinu, že sedláci nechtějí vstoupit do družstva.

Farář František Říha odchoval tři generace veřících

V roce 1956 byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu byl odsouzen na 12 let. Trest si zčásti odpykal v dolech ve Rtyni a byl propuštěn na amnestii v květnu 1963. Nesměl se ale vrátit do duchovní správy a pracoval jako dělník v Hradci Králové, odkud pocházel. Věřícím v Chotovicích ale chyběl a tak se v roce 1969 dvanáct místních starousedlíků vydalo na Okresní správu v Crudimi za tajemníkem pro věci církevní orodovat za návrat Františka Říhy zpátky na farnost. 

A byli úspěšní. Farář František Říha se do dvou týdnů vrátil na svou farnost do Nových Hradů a byl tam až do své smrti v květnu 1990.

Oltáříky v Příluce

oltářík v kapli v Příluce

Pod farnost Nové Hrady spadala i nedaleká obec Příluka, kde nemají kostel, jen kapličku. Je čerstvě opravená, a protože je v tuto chvíli bez omítky, je možné obdivovat krásnou kamenickou práci. Kaple mívala zajímavý inventář, který byl ale na dlouhá léta vystěhován. Před několika měsíci se ale našel na půdě bývalého ředitelství JZD. V krabicích tam byly uloženy dva malé oltáře vytvořené místními lidovými umělci. Jde o dílo ve Východních Čechách neobvyklé a v tuto chvíli prochází restaurátorskou obnovou. Zájemci si je budou moci prohlédnout v červenci, kdy bude jeden z oltářů posvěcen při příležitosti svátku svaté Panny Marie Karmelské. 

Spustit audio

Související