Covid jí zkomplikoval plány, královna sedmiboje z Poličky to ale nevzdává

10. leden 2022

Mluví se o ní, jako o naději české atletiky a svými výkony to sedmnáctileté rodačka z Poličky Eliška Červená potvrzuje. Za poslední čtyři sezóny si do statistiky připsala 14 medailí z republikových šampionátů.

K atletice se dostala přes běh. „V Poličce bývá prvního máje běh kolem hradeb. Tam jsem závodila každým rokem. Pak mě oslovila paní učitelka ze základky a s ní jsem začala jezdit na přípravky,“ popisuje Eliška Červená.

Velká naděje z malého klubu

Na rozdíl od soupeřek, které se připravují ve velkých atletických centrech, vsadila Eliška na atletický oddíl TJ Svitavy a trenéra Milan Bouček: „Jsem u něj odmala a sedli jsme si. Každým rokem je to lepší a doufám, že spolu ještě něco prožijeme. Je super, nemůžu si stěžovat na nic.“

Sedmibojařky na překážkách

Stejně pozitivně hodnotí mladu sportovkyni i Milan Bouček: „Eliška je talent, naděje. Je to cílevědomá, sebevědomá sportovkyně.“ Oba ale s úsměvem dodávají, že občas dojde i na neshody. „Buď v tréningu, v názorech na závody na obsazení do disciplín, ale většinou to vyřešíme dohodou,“ doplňuje Milan Bouček.

Atletika a škola

Skloubit vrcholový sport a školu není vždy snadné: „Ve škole mi vycházejí hodně vstříc. Vždy když potřebuju uvolnit, tak to není problém. Ale je to občas náročnější, nemám na učení tolik času. Dělám, co můžu. Teď v třeťáku to je horší, ale držím se.“

Čtěte také

Za svůj dosavadní vrchol považuje Eliška Červená mistrovství České republiky v sedmiboji, které se v létě 2021 odehrálo v Třebíči. Tam byla korunována královnou českého sedmiboje v kategorii dorostenek.

„Víceboj trvá dva dny a s holkami trávíme spoustu času. Na dráze jsme soupeřky, ale když si povídáme, tak to jsme kamarádky,“ říká Eliška Červená k tomu, jestli mezi soupeřkami panuje rivalita.

Cíle do budoucna

Asi jako každý sportovec by se Eliška jednou ráda viděla na Olympiádě. Nejbližší cíl je ale jiný. „Limit na mistrovství světa do Kolumbie. Ale doufám, že nebudu mít takovou smůlu, jako v posledních dvou letech, že když jsem splnila limity, tak mi Evropu zrušili,“ říká Eliška Červená, čímž naráží třeba na kvůli covidu zrušené mistrovství Evropy v italském Rieti.

Spustit audio

Související