Gymnastickou mistryni republiky pálí oprava chrudimské haly. Přijde o svoje nářadí

21. prosinec 2021

Skoro rok nesměly trénovat, maximálně samostatně posilovaly někde v ústraní. Cvičit v tělocvičně začaly až letos v květnu. Přesto se Sáře Kulhavé povedlo načasovat formu a vyhrát podzimní republikový šampionát.

„Bylo to velmi náročné, protože jsme skoro rok byly doma. Ani do školy jsme nechodily. Odcházely svaly i nějaká motivace. Nakonec jsem se do toho dostala a snad už to je dobré,“ říká někdejší mistryně republiky žákyň a juniorská vicemistryně. Ve svých šestnácti letech už vládne i ženské kategorii. Trénuje ji Simona Linková, která v gymnastickém oddíle začínala jako závodnice a postupem času se z ní stala trenérka a rozhodčí. Jenom díky ní prý v Chrudimi gymnastika existuje.

Napětí až do konce

Republikový čtyřboj Sára zahájila skvělou sestavou na kladině s rychlým přemetem vzad a akrobatickou řadou. „Nespadnout z kladiny je základ úspěchu pro dobré umístění. Dlouho se mi nepovedlo, abych na velkých závodech nespadla z kladiny. Byl to pro mě takový dobrý začátek.“

Na prostných zařadila obtížný prvek salto vzad toporně s obratem o 360 stupňů. Na přeskoku zvládla přemet s obraty a na bradlech další obtížnou sestavu s letovým prvkem. „Ani na konci jsem netušila, že bych mohla vyhrát. Konkurence byla vysoká. Nechtěla jsem tomu při vyhlášení výsledků věřit,“ přiznává Sára Kulhavá.

Gymnastka Sára Kulhavá se svou maminkou a trenérkou

Jako trenérka s ní začínala její maminka Soňa Brožová. Dnes už jí dodává spíš psychickou podporu. „My jako trenéři máme okamžitý přístup k výsledkům včetně průběžných. Po třetím nářadí už ale taky jenom tušíme a odhadujeme. Když za mnou chodili ostatní trenéři s blahopřáním, tak jsem nebyla schopná slova ani pohybu. Nepopsatelný pocit. Ještě teď mám trochu slzy v očích. Beru to jako ocenění trénování od pěti let. Pecka.“

Není to sport na celý život

Maminka talentované gymnastky dobře ví, že snad každý sportovec si prochází nějakým krizovým obdobím. „Měly jsme několik příchodů na trénink ve stylu Dneska končím. Nakonec se to s ní ale dalo vykomunikovat. Teď je z ní mistryně republiky. Vyplatilo se to.“

Kromě gymnastiky se Sára Kulhavá doplňkově věnuje atletice. „Ale gymnastiku mám na prvním místě. Do osmnácti, devatenácti bych ještě chtěla trénovat. Než dokončím obchodní akademii. Pak se uvidí, jestli půjdu na vysokou školu a musela bych si hledat jiný klub. Olympiáda byla můj dětský sen, ale asi to není reálné.“ Podle Sáry chodí gymnastky právě kolem osmnácti, devatenácti let do sportovního důchodu.

Už ji taky přijal chrudimský starosta. Informoval ji třeba o stavu příprav rekonstrukce místní sportovní haly, kde mají gymnastky zázemí. „To je hodně velká bolest, protože od jara 2023 se má začít s rekonstrukcí. Doufaly jsme, že bychom mohly v oddělené části fungovat dál. Ale asi to nepůjde. Pan starosta sice přislíbil, že se pokusí zajistit jiné prostory. My ale potřebujeme svoje nářadí, která se nedá jednoduše rozebrat a přenést,“ myslí si Soňa Brožová.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související