Cvičit se dá i na prkně a s pádlem v ruce. Zpevníte tak celé tělo

1. červenec 2016

A navíc si užijete legraci. Jedná se o paddleboarding. Je to vodní sport, při kterém stojíte na prkně, které je podobné surfovému. Do ruky dostanete pádlo, abyste se mohli ve vodě pohybovat. Výhodou tohoto sportu je, že při něm zapojujete celé tělo od lýtkových svalů na nohou, přes zádové, šikmé břišní i svaly na rukou.

Jak nám řekl dvojnásobný mistr světa na divoké vodě v kanoistice Lukáš Uncajtík, je to ideální sport na zpevnění těla. Na prkně se podle něj perfektně cvičí třeba jóga. A zkusit to může opravdu každý, kdo má alespoň trochu smysl pro rovnováhu. Ideální místo na trénink je v Pardubicích na soutoku Labe s Chrudimkou.

Na paddleboardu se sice stojí, přesto se tento sport řadí k „low impact“ aktivitám. To jsou sportovní aktivity, kde nejsou tolik zatěžovány klouby, svaly a šlachy. Tato aktivita je tedy vhodná nejen pro děti a mladé lidi, ale i pro lidi ve starším věku nebo s nadváhou.

Paddleboarding je skutečně vodáckou novinkou. Vznikl sice už v roce 1960 na Havaji, ale teprve nedávno se začal objevovat na řekách a jezerech. V Čechách jste první paddleboardy mohli vidět teprve v roce 2010.

Můžete se setkat i z dalšími názvy. V Čechách Pádlboard a v zahraničí je rozšířený název SUP (Stand Up Paddling).

Co budete potřebovat
  • Paddleboard - u nás se setkáte zpravidla s nafukovacími plováky. Tato prkna umožňují jezdci lepší stabilitu a schopnost prkno jednoduše vyfouknout a převést do další destinace.

  • Pádlo - na paddleboard se používá speciální pádlo, u kterého si nastavíte délku o cca 20 – 30 centimetrů delší než jste vy.

  • Nepromokavý vak - vhodný pro telefon a peněženku, popřípadě věci na převlečení.

Cvičení na paddleboardu
Jak začít na paddleboardu
Kvůli stabilitě je lepší začít v kleku. Radí zkušený vodák Lukáš Uncajtík. Odpádlujete na hlubokou vodu, kde si zkusíte zapádlovat vlevo a vpravo. Poté si pomalu stoupnete a kolena necháte jemně pokrčená.
  • Pádlujete podél prkna do písmene L. Kolena necháte mírně pokrčená a chodidla roztáhnete do šíře ramen.

  • Pro zatočení je třeba několikrát zopakovat začátek záběru, pádlovat k sobě i od sebe, případně přehodit pádlo na druhou stranu.

  • Při blížícím se nebezpečí, jako jsou vlny, srážka s dalším SUPem, vysedání, je vždy důležité kleknout si na prkno.

Pardubice a Paddleboarding

Díky tomu, že přímo v centru Pardubic se stékají dvě řeky Labe a Chrudimka, má naše město ideální terén pro jízdu na paddleboardu. Přímo na soutoku si to můžete vyzkoušet. Na paddleboardu se cvičí i jóga, fitness, pořádají se kurzy pro rodiče s dětmi. Můžete si udělat výlet po řece z Kunětic a Němčic a vyzkoušet si kouzlo paddleboardingu na vlastní kůži.

autor: jsl
Spustit audio