Via Czechia. Projděte trek napříč republikou, nebo jen kratší tůru

14. červen 2021

Fotograf a spisovatel Jan Hocek procestoval 80 zemí světa. V posledních dvou pandemických letech ale zjistil, že si bohatě vystačí s krásami české země. Nelenil a vytvořil projekt Via Czechia, který představuje dálkové trasy po České republice.

Trasy jsou vyznačeny samostatně pro pěší turistiku, cykloturistiku nebo zimní turistiku na lyžích. Celková délka všech tras je 5 280 kilometrů. 

„Když jsme byli s kamarády v Bhútánu v Himalájích a šli jsme napříč zemí, byla tam vyznačená stezka. A já jsem si řekl, když už i v Bhútánu mají svůj trek, udělám ho i u nás. A vznikl projekt Via Czechia, který jsem rozdělil do dvou knih - Severní a Jižní stezka,“ vysvětluje svůj záměr Jan Hocek a pokračuje:

„Na Vánoce 2019 jsem si připravil trasy teoreticky, aby vedly co nejhezčími místy. Vybíral jsem i vhodná místa k ubytování, studoval knížky i internet a vytvořil vlastní trek.

No a vloni na jaře jsem začal ta místa procházet, spoustu míst jsem projel na kole, a také na běžkách, dával jsem to postupně dohromady podle vlastních zkušeností.“

Trasy Severní stezka a Jižní stezka přecházejí celou Českou republikou od nejzápadnějšího po nejvýchodnější bod, sledují převážně státní hranici a překračují nejvyšší vrcholy většiny našich hor.  Stezky procházejí hlavně přírodou a směřují k hlavním zajímavostem jednotlivých oblastí. Obě stezky tvoří ucelenou, důkladně zmapovanou a popsanou trasu okolo Česka.

Via Czechia i v Pardubickém kraji 

Jan Hocek chtěl, aby byl název srozumitelný nejen Čechům, ale i cizincům. Via znamená latinsky cesta a celý název by se dal přeložit do angličtiny jako: Vezmeme to přes Česko.

Pěšina na Horu Matky Boží Hedeč

V knize Severní stezka nechybí ani úsek od Zemské brány na Suchý vrch. „Tento úsek si pamatuju velmi dobře, protože bylo asi nejhorší počasí, které mě zastihlo, pršelo a byla poměrně velká zima, všechny hospody zavřené. Takhle jsem postupoval celý den, až jsem se hladový dostal na Suchý vrch. Ale jinak je Zemská brána nádherné místo, kdy Divoká Orlice vstupuje do českých zemí - proto Zemská brána. A vznikly z toho hezké snímky, protože v dešti se fotí uvnitř lesa nejlépe," popisuje stezku vedoucí Pardubickým krajem Jan Hocek.

Autor také velmi doporučuje svou trasu na Kralický Sněžník. „Králičák je kopec, který mám moc rád, byl jsem tam snad ve všech ročních obdobích, ta hora je nádherná, doporučuju všem se tam vydat. Trasa vede přes Klepáč, Malý Sněžník, sestupuje do Kladského sedla po zelené značce a pak už navazuje na Rychlebské hory,“ popisuje fotograf.

V čem jsou stezky originální?

Každou stezku lze projít celou najednou, nebo po částech, pěšky, na kole, případně na lyžích, spát komfortně v penzionech a horských chatách, případně stanovat na krásných místech. 

Na vrcholu Králického Sněžníku

Trasy jsou koncipovány tak, aby každá etapa končila v místě, kde lze spát pod střechou, kvalitní turistické ubytování je k dispozici minimálně každých 20 - 25 km. Přibližně u poloviny etap je k dispozici kemp nebo oficiální tábořiště. Významnými body na stezkách Via Czechia jsou i křesťanská poutní místa.

Celou trasu si můžete pohodlně stáhnout do mobilu. Trasy jsou detailně zmapovány a uloženy do gpx souborů pomocí online nástroje mapy.cz, součástí jsou informace o náročnosti, převýšení, turistických přístřešcích, studánkách a pramenech nebo možnostech občerstvení, či nocování.

Související