Další rozhledna je v havarijním stavu. Osud Boiiky je nejistý

29. květen 2015

Schodiště na rozhlednu Boiika u Nasavrk je omotané řetězy a červenými páskami. Věž patří Mikroregionu Centrum Železných hor, který ji musel nechat uzavřít.

Stavba je totiž poškozená a zatím není jasné, co s ní bude dál. Podobných případů existuje hned několik.

„Bohužel rozhledna Boiika se nachází v havarijním stavu. Z tohoto důvodu jsme museli Boiiku zabezpečit. Máme velký strach z toho, aby se nestalo nějaké neštěstí. Přeci jenom pád z jedenácti metrů by mohl dopadnout velice špatně. Z toho důvodu jsme to zabezpečili,“ říká Radislav Kumpan, předseda Mikroregionu Centrum Železných hor.

Rozhledna stojí na svém místě od roku 2006, což není dlouhá doba, tak mikroregion překvapilo, že po devíti letech musí řešit stav této rozhledny. „Ještě budeme velice překvapený, až zjistíme, co to bude obnášet, co se týká opravy,“ dodal Kumpan.

Čtěte také

„Je domluvená schůzka s projektantem a statikem. Na základě vyhodnocení statika a projektanta bychom pak realizovali eventuálně opravy,“ shrnul Radislav Kumpan.

Skoro to vypadá, že dřevo rozhleden škůdce přímo přitahuje. Předloni museli řemeslníci kompletně rozebrat a postavit znovu Barborku u Heřmanova Městce a letos na jaře se stejná situace opakovala i u Toulovcovy rozhledny na Prosečsku.

Rozhledna Boiika

Tam už záchrana rozhledny skončila a návštěvníci se na ni znovu podívají prvního června. Co ale čeká Boiiku, to zatím jasné není. Podle posudku statika se provozovatelé rozhodnou, jestli se vůbec oprava vyplatí.

autor: kop
Spustit audio