Dašice: S Dennisem míří nejčastěji k dopravním nehodám

25. březen 2016

Dobrovolní hasiči z Dašic jsou pyšní na svoje zásahové vozidlo Dennis rapier. Auto, které neuvidíte široko daleko, si dokonce zahrálo v americké reklamě. A nebude chybět ani při oslavách 140. výročí sboru.

SDH Dašice patří do skupiny JPO III, výjezdová jednotka je, jako jediná jednotka dobrovolných hasičů na Pardubicku, předurčená k zásahům u dopravních nehod. V loňském roce hasiči z Dašic zasahovali téměř u šesti desítek mimořádných událostí. Aktivně ale také spolupracují se Záchrannou stanicí handicapovaných zvířat Pasíčka. Veřejnosti pak svoje dovednosti hasiči z Dašic předvádějí například při akci Retroměstečko v Pardubicích, hlavně v ukázkách vyprošťovací techniky.

Neobvyklé vozidlo

Hasiči si zásahový vůz Dennis rapier zakoupili od hasičů z nizozemského města Balk. Cisternová automobilová stříkačka Dennis je určena k rychlému zásahu při hašení požárů vodou nebo pěnou. Hasiči mají ve vestavěných skříních uloženou vyprošťovací techniku. Obecně se přednosti podvozku Dennise, jako jsou nízké těžiště, nízký poloměr otáčení, výkonný motor a účinné brzdy s automatickým retardérem, projevují při zdolávání mimořádných událostí v hustých sídlištních zástavbách.


SDH Dašice
Počet obyvatel: 2390
Počet členů: 92 (40 mužů, 18 žen, 34 dětí)
Rok založení SDH: 1877
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO III.

Dennis je auto, vyrobené v Anglii. Snad proto také filmaři oslovili dašické hasiče, aby jim vozidlo zapůjčili pro natáčení reklamy v barrandovských ateliérech. „Náš Dennis připomíná zásahová auta amerických hasičů, takže proto si v reklamě pro jednu americkou společnost také mohlo zahrát,“ vysvětluje hasič Pavel Dušek. „Auto filmaři polepili, bylo barevně jiné, vyměnili ale také majáky. No a my jsme si užili při natáčení pěkný víkend v Praze.“

Není už nejmladší

Sbor dobrovolných hasičů byl v Dašicích založený koncem roku 1877. Prvními členy bylo téměř padesát mužů. V roce 1927 hasiči začali s výstavbou zbrojnice, která pak byla zrekonstruovaná v roce 1958. Dnes ovšem září novotou. Budova, která hasičům slouží dodnes, byla zateplená a má novou fasádu.

Zásahové vozidlo Dennis

Novodobé dějiny SDH Dašice se začaly psát v roce 2001, kdy došlo k obnovení hasičských aktivit. Od roku 2007 je starostou sboru Tomáš Plevák. Své funkce se ujal ve svých dvaceti čtyřech letech, takže byl dlouhou dobu vůbec nejmladším starostou dobrovolných hasičů na Pardubicku. „Možná i v celém Česku,“ směje se Tomáš Plevák. „Nemladším starostou už ale nejsem, předběhl mě starosta z SDH Pardubice - Slovany,“ dodává starosta dašických hasičů.

Akce v běhu

Hasiči z Dašic mají úspěšně za sebou hasičský ples, který bývá skutečně vyhlášený. Připravují se teď na Memoriál Antonína Hory, který se bude konat 23. dubna. Zajímavostí Memoriálu jsou tzv. „paralelky“. Je to soutěž v požárním útoku, která prověří nejen připravenost družstev, ale hlavně jejich výdrž. V současné době už také připravují oslavy 140. výročí založení sboru, které budou pořádat v příštím roce.

Oddíl žen při požáním útok

Téměř čtyři desítky malých hasičů

Hasičský sport nemá v Dašicích dlouhou tradici, v současné době ale už soutěží dvě družstva žen a jedno družstvo mužů. Ti se loni zúčastnili celkem 17 soutěží, mimo jiné i krajského kola v požárním sportu, které se konalo v Lanškrouně. Ženy v roce 2015 objely třináct závodů.

S mládeží začal sbor pracovat v roce 2007. Za velký úspěch hasiči z Dašic považují například účast dvou mladých hasičů na Olympiádě mládeže v disciplínách CTIF, která se konala v roce 2009 Ostravě. Chlapci byli součástí družstva SDH Chlumec nad Cidlinou, které ovšem celou soutěž vyhrálo.

Dobrovolné hasiče z Dašic můžete až do pátku 1. dubna 2016 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI DASICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.