Demolice je připravena. Čeká se na vystěhování posledních nájemníků

26. leden 2017

V bytovém domě u pardubického nádraží určeném k demolici stále bydlí několik nájemníků. Někteří z nich měli velký problém změnit na stará kolena adresu, přesto je odchod do nového bydliště nemine. Tvrdí to aspoň magistrát, podle kterého mají na vystěhování necelé tři měsíce.

Většina z původních obyvatel se už přitom stihla přestěhovat do bytů, které jim radnice nabídla v jiných částech města.

Představitelé pardubické radnice tvrdí, že do konce března musí být dům prázdný a nájemníci tuto informaci dostali. Zajištěné nové bydlení od radnice už mají a čeká se na to, až se na stěhování připraví.

Vývoj událostí kolem tohoto domu ale podle magistrátu nabral poněkud nešťastný směr, to když jeden z obyvatel bytového domu situaci neunesl a zemřel nedávno na infarkt. Jiná varianta, jak dům využít pro bydlení nebo jiné účely, ale podle zástupců města nepřipadala v úvahu.

Bytový dům v Pardubicích, který je určený k demolici

Proč je nutné nedávno zateplenou stavbu zbourat? Důvodem je hluk z nádraží. Ten podle radnice překračuje hygienické limity a stavba protihlukové prosklené stěny by stála 13,5 milionu korun, bourání jen 4 miliony. Navíc existuje plán, že i na druhé straně domu vzniknou další objekty, terminál B a třeba i lávka na Duklu. Na stole je i vize po zbourání okolní prostor otevřít, aby vzniklo jakési náměstí.

Čtěte také

Někteří opoziční zastupitelé měli velké výhrady. Podle nich by z domu mohl být třeba hotel, který v Pardubicích chybí a má z pohledu hygieny úplně jiné normy. Objevil se i názor, že terminál B nebo lávka na Duklu jsou jen ve fázi představ, takže není důvod dům bourat. Někteří taky zpochybnili i cenovou výhodnost demolice.

Podle magistrátu by mělo k demolici dojít v období duben až červen letošního roku.

autor: wol
Spustit audio