Den architektury odhalí budoucnost Pardubic

29. září 2020

Ve dnech od 1. do 7. října proběhne ve více než 150 městech celé České republiky a sousedního Slovenska jubilejní desátý ročník festivalu Den architektury.

V Pardubickém kraji nabídne program v celkem sedmi městech od Pardubic, přes Vysoké Mýto, Lanškroun, Žamberk a další. Společným tématem letošního ročníku bude osoba architekta Josefa Gočára. V Pardubicích se ale program zaměří spíš na desetileté výročí festivalu. „První procházka byla k tématu pardubického nádraží a zaměřovala se na krajské město a to, jakým způsobem vyrostlo ve vztahu k železnici. A k tomu se v letošním roce chceme vrátit,“ říká předsedkyně pořádajícího spolku Offcity.

Festival v kraji

Do Dne architektury se kromě Pardubic zapojí také dalších šest měst našeho kraje. „Doporučuji poskládat program na celý týden, protože některé akce se rozrostly i mimo víkend. Litomyšl je hezká a plná současné i starší architektury. V rámci festivalu bude na programu prohlídka moderní stavby sboru Církve bratrské architekta Zdeňka Fránka. Jinak bych doporučila i Moravskou Třebovou, kde bude prohlídka pod vedením architekta Ondřeje Pchálka, to je velmi zajímavá osobnost architektury. A dále máme prohlídku v Ústí nad Orlicí zaměřenou na architekturu posledních dvaceti let,“ vybírá z programu Šárka Zahálková.

Město na železnici

Území od Pardubického železničního nádraží směrem do centra Palackého třídou prochází v současné době zásadní proměnou a Den architektury nabídne odpověď na otázky, jak bude vypadat. „Začneme u nádraží, kde se chystá rekonstrukce výpravní budovy a kolejišť a nás zajímá celá proměna. Kdo přijde, setká se s aktéry celá akce s architekty, projektanty a manažery projektů,“ říká stavební historik František Václavík, který bude průvodcem.

Lávka nad Palackého ulicí vede do obchodního centra

Od nádraží po Prior

Vedle nádraží se prohlídka zaměří na budoucí terminál B, tedy nové autobusové nádraží a nebo obchodní komplex, který se chystá na místě bývalého lihovaru. Odborníci také zhodnotí funkčnost celého přednádraží. Zájemci se dozví o připravované rekonstrukci Palackého třídy, o plánech s bývalou Prokopkou, nebo o tom, jak by měl vypadat obchodní dům Prior, který prochází proměnou.

Prohlídka nazvaná Pardubice – Město na železnici je na programu v sobotu 3. října a sraz pro zájemce je před železničním nádražím ve 14 hodin. Ostatní program najdete na stránkách denarchitektury.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.