Desatero, jak přežít výlet k vodě: děti vždy pod dohledem, zapomeňte na alkohol

7. červenec 2022

Horké letní počasí přímo vybízí k tomu, abychom nebyli zavření doma a vyrazili ven, do přírody a ideálně k vodě. Jak se ale u vody a na vodě chovat, abychom se ve zdraví vrátili domů?

Vodní radovánky si užívají nejraději děti. U nich ale člověk musí být hodně pozorný. „Máme takové jedno postižení, s nadsázkou s ostatními vedoucími říkáme, že počítáme hlavy. U vody je potřeba vždy dávat na dítě pozor, mít ho na očích, i malá nepozornost může tragicky,“ říká kapitánka dětského skautského vodáckého oddílu Tereza Dvořáčková, které ostatní skauti neřeknou jinak, než Štika.

Pravidla chování u vody

Ta se do hlavy vštěpují už malým dětem, přesto je ne každý dodržuje. „Lidé často přecení své síly, na větší vzdálenosti je dobré mít doprovodnou loďku. Hezké desatero zveřejnila Policie s Českým červeným křížem a Vodní záchrannou službou, to jsou poučky, co už každý musí znát,“ říká vodačka.

  1. Na plavidla nepatří děti bez řádně oblečených a upevněných vest.
  2. Nebuď ve vodě hrubý a bezohledný.
  3. Neplav a neskákej do vody v neznámých místech.
  4. Plav ve vyznačeném prostoru, máš záruku záchrany života.
  5. Neplav do blízkosti plavidel a plavební dráhy.
  6. Nechoď se koupat sám, nepodceňuj nebezpečí vody.
  7. Neplav, jsi-li rozpálený.
  8. Neplav hned po jídle, nech si aspoň hodinu odstup.
  9. Neplav daleko od břehu, máš-li tuto potřebu, zajisti si doprovod lodičky.
  10. Důvěřuj členům VZS, uposlechni jejich pokynům a nepřekážej jim v práci.

Podobná pravidla platí nejen při koupání, ale také „na vodě“. „Tam bych vypíchla jednu základní věc, odpusťte si alkohol na vodě. Když jedete s dětmi, neexistuje, aby rodič, který má s sebou dítě byl opilý, nebo pod vlivem jakýchkoliv látek. Člověka to svádí, ale raději si dejte pivo až po dojezdu,“ říká Tereza Dvořáčková.

Bez přípravy do lodi nelez

Vodáci

Důležitá je také příprava před vyplutím. „Nejdřív, než nasednu na vodu, zkontroluju si vodní stav. I v průběhu dne se totiž může změnit. Jez, pod kterým jsme se před hodinou koupali, může být najednou zabiják. Může nás takzvaně dotéct vlna z míst, kde výš na povodí pršelo a voda se změní.“

Dospělý i dětský vodák by měl být vybavený vestou. Ale vyhněte se levným nafukovacím typům. „Vesta by měla odpovídat normám, hlavně ta pro děti. To je vesta, která má speciální výtlak udělaný na bříšku, aby se dítě nemohlo přetočit a netopilo se, má límec a popruh mezi nožičky,“ vysvětluje Tereza Dvořáčková.

Jak se chovat při sjíždění jezu a jak postupovat, když se na vodě takzvaně „uděláme“? A co dělají o prázdninách vodní skauti? Poslechněte si celou Radioporadnu s Terezou Dvořáčkovou.

Spustit audio

Související