Dětské hřiště nebo gril? Obyvatelé Holic můžou rozhodovat, co město vybuduje

24. září 2021 14:13

Mlhoviště, lavičky, dětská hřiště nebo griloviště. V Pardubickém kraji přibývá měst, která ze svých pokladen rozdělují peníze na to, co si lidé sami řeknou a následně i odhlasují. Tzv. participativní rozpočty fungují třeba v Chrudimi, Litomyšli a Žamberku a nově možnost ovlivňovat investiční výdaje města mají teď i lidé v Holicích na Pardubicku.

Jak to funguje? Město vyčlení nějakou částku a vyzve lidi, aby přicházeli s návrhy, na co peníze využít. Konkrétně v Holicích je letos poprvé ve hře 450 tisíc korun a město z této sumy podpoří celkem tři nápady občanů, na každý půjde 150 tisíc korun.

Návrhy můžou podávat lidé starší 15 let, podmínkou je ale pro každý projekt získat podpisy minimálně 10 lidí. Formulář pak musí navrhovatel vyplnit elektronicky nebo s ním přijít na podatelnu radnice, poslední možný termín je 10. října.

Z návrhů vyberou sami místní

Návrhů se může sejít libovolné množství. O tom, které budou mít nárok na peníze od města, na podzim rozhodnou lidé v hlasování. Projekty s největším počtem získaných hlasů pak posoudí a schválí radnice.

Další postup popsal nezávislý starosta Holic Ondřej Výborný. „Samotná realizace se potom bude odvíjet od toho, jak ten projekt bude koncipován. To znamená, jestli to bude věc venkovní, která bude potřebovat nějaké rozumné počasí, tak se bude realizovat v příštím roce. Pokud to bude upravení prostor, kde to půjde dělat i přes zimu, tak můžeme začít už letos.

Rozdělování peněz z participativního rozpočtu je navíc svázané přísnými pravidly a není možné je přidělovat na projekty s nějakým náboženským, politickým nebo komerčním podtextem. Naopak vítané jsou projekty třeba na obnovu zeleně, opravy veřejných míst a zákoutí, parků, cest nebo dětských hřišť apod.      

Participativní rozpočty fungují na řadě míst a někde už i druhým rokem. Náměty na zlepšování kvality života ve městě můžou lidé podávat nejenom v Chrudimi, Litomyšli a Holicích, ale i v Heřmanově Městci, Lanškrouně, Moravské Třebové, Ronově nad Doubravou nebo Žamberku.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související