Od vycpanin v Holicích za živou zvěří do Vysokého Chvojna

24. červenec 2021

Pokud se vydáte do Vysokého Chvojna u Holic, budete překvapeni malebnou krajinou, která připomíná Vysočinu. Navíc je toto místo protkané sítí cyklostezek, takže není divu, že se v obci snaží turisty zaujmout. Třeba i výhledem na oboru plnou jelenů, daňků a muflonů. Právě u obory je vyústění naučné stezky vedoucí z Afrického muzea Dr. Emila Holuba v Holicích.

Ve Vysokém Chvojně najdete nejen šestihektarovou oboru s jeleny, daňky a muflony, ale také unikátní arboretum a historickou restauraci, kde si můžete dát pstruha vlastnoručně uloveného v přilehlých sádkách. Osvětu v oblasti přírody podporuje Lesní družstvo Vysoké Chvojno. Jeho jednatel Radomír Charvát nás zavedl na turisticky atraktivní místo, které se v posledních letech zásadně změnilo.

Restaurace z 19. století a fitness ve stráni

Turisté hledají ve Vysokém Chvojně hlavně arboretum, které tam v 19. století založil markrabě Pallavicini. Na konci prohlídky nádherných stromů a keřů vás možná překvapí nová naučná stezka, kde si hlavně děti mohou na interaktivních dřevěných tabulích přečíst o různých zvířatech a rostlinách žijících v lese.

Velkým lákadlem je dřevěná vyhlídka k pozorování zvířat v oboře a také sádky, kde je možné ulovit si pstruha. V nově opravené restauraci, původně z 19. století, si pak můžete vychutnat jeho chuť.

Za kousek chleba přijdou blíž. Možná…

Návštěvníci venkovní terasy restaurace mají výhled  přímo do obory. Nebo si můžou vyběhnout na malou dřevěnou pozorovatelnu hned vedle restaurace zvané Zámeček.

„Jelení zvěř získalo Lesní družstvo Chvojno od paní Janečkové z Orlických hor, daňci jsou z našich vlastních honiteb, mufloni od Kristiny Colloredo-Mansfeldové. Můžete jim hodit tvrdé pečivo, jeleni, daňci a mufloni pak určitě přijdou blíž,“ říká jednatel Lesního družstva Radomír Charvát.

Návštěvníci venkovní terasy restaurace mají výhled  přímo do obory. Nebo si můžou vyběhnout na malou dřevěnou pozorovatelnu

Zvířata v oboře se lidí nebojí. Nejvíce ochočená je laň, která se ve věku koloucha dostala do obory ze záchranné stanice. Pokud byste ale chtěli vidět divoce žijící muflony, máte možnost i v Pardubickém kraji.

„Mufloni žijí divoce hlavně v podhůří Orlických hor, a také na Chrudimsku u Chrasti. Také Žamberecko a Kunvald, to byly světově vyhlášené mufloní oblasti. I dnes tam můžete ve volné přírodě pozorovat celá stáda muflonů,“ uzavírá Radomír Charvát.

Spustit audio

Související