Diabetici, nepodceňujte preventivní prohlídky očí. S umělou inteligencí je to jednodušší

4. září 2023

S diabetickou retinopatií, což je onemocnění oční sítnice, se u nás léčí na 100 tisíc pacientů. Tato nemoc může způsobit diabetikům i kompletní ztrátu zraku. Proto jsou podle očního lékaře Vladimíra Kordy velmi důležité pravidelné kontroly právě u lidí s cukrovkou a vysokým krevním tlakem. 

„Při retinopatii dochází k poškození cév, které sítnici vyživují. Nedostatečné zásobení kyslíkem a otok sítnice způsobený tekutinou vytékající z cév mohou v krajních případech vést až ke slepotě. Proto je velmi důležitá prevence. Pokud pacient přijde včas, můžeme zahájit léčbu pomocí laseru. S tím máme už dvacetileté a velmi dobré zkušenosti,“ podotýká oční lékař Vladimír Korda.

Vyšetření zraku u diabetologa

K očnímu lékaři by na prohlídky měli docházet lidé s cukrovkou alespoň jednou ročně, ne všichni to ale dodržují. 

Primář Korda velmi vítá první výsledky programu, na kterém se podle jeho slov pracuje už několik let. Na EUC klinice v Přelouči teď zavádějí technologii s podporou umělé inteligence, která oční pozadí vyšetří do deseti minut. Postupně by se toto vyšetření mělo uchytit u praktických lékařů, diabetologů a internistů. „Nám to velmi usnadní práci, protože se k nám dostanou už vybraní pacienti, kteří potřebují oční péči," uzavírá doktor Korda.

Jak vypadá vyšetření očního pozadí u očního lékaře? A proč už není potřeba rozkapávat oči? Poslechněte si  více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.