Oči trpí na slunci stejně jako kůže. Hnědý odstín barvy skel je ideální

12. červen 2023

Sluneční brýle by rozhodně neměly sloužit jen jako módní doplněk. Oční pozadí má stejné složení jako kůže. Podle očního lékaře Vladimíra Kordy je tam velké množství pigmentových buněk. Pokud nebudeme oči chránit před sluncem kvalitními slunečními brýlemi, může dojít k poškození centrální části sítnice, která je důležitá pro správné vidění.

Jak co nejlépe ochránit oči před letními slunečními paprsky jsme se zeptali v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice.

Brýle mají kategorie propustnosti od 0 do 4: „Pokud si kupujete sluneční brýle, měli byste na vnitřní obrubě najít číslo 400 CE. Jedná se o certifikovaný typ výrobce. U nových výrobků by tam měla být napsaná i kategorie od nuly do čtyřky. Pokud toto číslo nenajdete na brýlích, určitě by mělo být v příbalovém letáku, který doporučuji si přečíst," uvádí MUDr. Korda a doplňuje:

„Stupnice od nuly po čtyřku určuje stupeň propustnosti slunečního záření. Nula je skoro průhledná, čtyřka téměř nepropustná. Pokud budete v létě u moře, tak si pořiďte čtyřku nebo brýle polarizační. U řidičů doporučuji dvojku až trojku. Čtyřka je nejtmavší, její sklo propustí maximálně osm procent světla, nula propustí osmdesát procent.“ 

Žlutý odstín skla pro noční řízení

Vladimír Korda

Při nákupu slunečních brýlí je možné zvolit si barvu skel. Škála je široká, od hnědé, zelené, šedé, červené, žluté nebo oranžové.

MUDr. Vladimír Korda doporučuje ze zdravotního pohledu hnědou, popřípadě zelenou. Hnědý odstín je podle něj nejlepší, protože nedráždí oko, chrání spojivku i rohovku.  

Žlutá je dobrá pro řidiče, kteří si stěžují na to, že špatně vidí za šera a v noci. Žlutý odstín totiž nepropustí modrou barvu a nezpůsobí oslnění protijedoucím autem. Pro řidiče lékař doporučuje i polarizační skla. Mají totiž speciální druh filtru, který odstraní odlesky.

Jak fungují brýle samozabarvovací a proč nejsou sluneční brýle vhodné pro děti do dvou let? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.