Do kvalitního vína sirup? I to je v létě možné, připouštějí vinaři

15. červenec 2020

Kvalitní víno je součástí narozeninových letních oslav. Ale napadlo by vás ředit ho sirupem? Pro milovníky dobrého vína je to barbarství. Na druhou stranu je to trend, který uspokojí zákazníky, kteří mají raději sladší víno. Podle odbornice Veroniky Kmoníčkové už i ve Francii nabízejí variantu vína a sirupu z levandule. V moravských vinařstvích zase boduje kombinace s bezinkovou šťávou.  

Pokud chcete vyzkoušet míchaný osvěžující nápoj, dejte si Hugo Spritz. Do sklenice vymačkejte šťávu z limetky, přidejte mátu a asi šedesát mililitrů bezového sirupu. Promíchejte a přilijte šedesát mililitrů sektu a dvacet mililitrů sody. Drink doplňte drceným ledem.

Láhev v tubusu udrží svou teplotu

Je dobré podávat láhev s vínem v tubusu, který udržuje teplotu vína vyndaného z lednice. Šumivá vína se dávají do nádoby s ledem. Bílá a červená vína jen do tubusu.

Čtěte také

„Ale v létě se dá i pro bílé víno použít „ajskýbl“, tedy kýbl s ledem,“ usmívá se Veronika Kmoníčková. A hodí se šumivá vína ke grilovanému masu?

„Sekty se k masům nepodávají. Ty jsou vhodné spíš jako uvítací nápoj na začátku oslavy. Ale polosuché sekty se hodí ke sladkým dezertům. Bílá vína jsou typická pro bílá masa, a také pasují k zelenině, těstovinám, salátům, zapečeným cuketám, lilkům a podobně. Červená vína jsou vhodná k těžším a tučnějším pokrmům. Červené pasuje k hovězímu masu, ke zvěřině i k houbám.

Spustit audio

Související