Dobrodružství čeká i za okny vašeho domova, dokazuje fotograf Juračka

14. duben 2021

Cestuje, hledá dobrodružství, leze po horách, pořádá přednášky, natáčí videa, ale především fotí. Krom jiného i pro National Geographic. 

V době protiepidemických opatření ale celou řadu ze svých zálib nemohl dělat tak, jak by si možná představoval. Jak to Petr Jan Juračka vyřešil a co dělal?

„Takhle, dohnal jsem moc restů, uklidil jsem si ve skříni, ve sklepě, naučil hrát děti poker a teď už se to zase otevírá. Před týdnem jsem byl na Islandu a už se vracím do nějakého režimu a plánuju,“ říká Juračka.

V zajetí města

V době omezení stihl natočit i dobrodružný film na katastru města, když se na kajaku plavil po Chrudimce a Labi. „To místo znám, ale taky bych nepoznal, že jde o katastr Pardubic. Chrudimka je ale přímo úžasná. V Hostovicích řeka meandruje lužním lesem, jsou tam dymnivky, medvědí česnek je to nádherný jarní les a první dva kilometry plavby byly nejlepší.“

Dobrodružnou plavbu na kajaku, která zahrnovala i krátkou zastávku na lezení po mostním pilíři ale překřížilo zdymadlo na Labi. „I kdybyste plul na neckách, nebo na nafukovacím jednorožci, kterého jsme s sebou také měli, tak by správně plavební komora měla zvednout hladinu. Nařízení Marie Terezie říká, že kdokoli postaví překážku na toku, tak ji musí oběma směry zprůchodnit zadarmo,“ vysvětluje Juračka.

Vaření na sopce

Hned jak se omezení trochu uvolnila, vyrazil Petr Jan Juračka na Island. Šance natočit sopku chrlící lávu se neobjevuje často. „Ona ta sopka nemá ani jméno. Lidí říkají, že to je Geldingadalur, ale to je název údolí.  A ta sopka vlastně ani jméno mít nemůže. Když jsem tam byl já, tak už měla dva krátery, teď už jsou čtyři a všelijak to splývá.“ Každopádně vidět aktivní sopku je podle Juračky úžasný zážitek, tím spíš, když si na horké lávě můžete připravit jídlo. „Vařil jsem kuře, těstoviny, chilli con carne, míchaná vajíčka, co mi kluci dali,“ směje se Juračka.

Spustit audio

Související