Dobrovolní hasiči ze Svítkova a Popkovic oslavili 135 let pod novým praporem

28. říjen 2021

Ve čtvrtek 28. října jsme si připomněli 103. výročí vzniku Československé republiky a důvod k radosti měl také Sbor dobrovolných hasičů Svítkov – Popkovice. V letošním roce to je 135 let od jeho založení.

Od roku 1886 působil sbor v oblasti požární bezpečnosti i rozvoje kultury nejenom ve Svítkově, ale i v dalších obcích.  V roce 2013 došlo k znovuobnovení sboru. „Uvažovali jsme, že taková organizace v místní části chybí,“ říká starosta sboru dobrovolných hasičů Jiří Chmelík. Tehdy se začala psát novodobá historie svítkovských a popkovických dobrovolných hasičů.

Nejvyšší reprezentativní symbol

K výročí založení sboru si dobrovolní hasiči nadělili parádní dárek. V kostele svatého Bartoloměje za účasti představitelů města a dalších osobností slavnostně převzali nový prapor. „Je na něm vyobrazen historický znak původních hasičů. Na druhé straně je historická budova svítkovské základní školy, nad kterou drží ochrannou ruku svatý Florián, patron všech hasičů,“ popisuje Jiří Chmelík. Praporu požehnal pardubický arciděkan Antonín Forbelský.

Starosta SDH Svítkov - Popkovice při rozhovoru s redaktorkou ČRO Pardubice Terezou Brázdovou

Návrh praporu se začal rodit v roce 2018, jeho autory jsou členové SDH Svítkov – Popkovice. Grafickou podobu a výrobu si vzala na starost firma Velebný z Ústí nad Orlicí. Výroba zabrala bez mála jeden rok a hotový prapor spatřil světlo světa v říjnu 2020.

Pořízení nového praporu bylo financováno částečně z rozpočtu sboru, dále z finanční sbírky členů SDH, a také za finančního přispění Pardubického kraje, města Pardubice a Nadace na podporu hasičského hnutí České republiky.

Záhada starého praporu

Je celkem zvláštní, že sbor s tak dlouhou tradicí nemá historický prapor. „To je pro náš trochu zvláštní. Nemáme ponětí, jestli starý prapor ještě existuje, jestli ho má někdo u sebe, nebo byl zničen, nebo jestli vůbec nějaký byl. V historických pramenech zmínka o praporu není,“ vysvětluje Jiří Chmelík. Případnou informaci o historickém praporu by dobrovolní hasiči ze Svítkova a Popkovic uvítali. Stejně jako jakékoliv další historické artefakty spojené s hasiči.

Spustit audio

Související