Duben je ideální čas pro chov králíků. Které plemeno vybrat? A jak zajistit mladé?

19. duben 2021

Ladislav Kašpar z Holic patří mezi přední české chovatele králíků. Ocenění získává i na mezinárodních výstavách. V přímém přenosu Radioporadny poradil začínajícím chovatelům králíků, jak na to.

„Zájem o chov užitkových zvířat výrazně přibývá i v naší organizaci chovatelů v Holicích. Vloni řádila myxomatóza a  králičí mor, to byla katastrofa. I proto je teď velký hlad po nových kusech, nejen kvůli tzv. covidovému volnu,“ popisuje současnou situaci Ladislav Kašpar. K chovu králíků pro užitek doporučuje masná plemena.

Pro užitek jsou nejlepší masná plemena 

Mezi kvalitní masná plemena patří Novozélandský bílý, Burgundský, Kalifornský nebo Siamský velký. Tato plemena mají dobrou zmasilost a osvalení kostry. Ale podle chovatele Kašpara nejlépe uděláte, když začnete s kříženým plemenem Novozélandského bílého a Kalifornského. Tam je užitkovost ještě vyšší, kříženci dobře rostou.

Jeden z největších odborníků na chov a šlechtění králíků u nás Ladislav Kašpar z Holic

Samec si rád skočí každý den

Pokud si chcete pořídit na chov čtyři až pět samic, tak vám bohatě stačí na jejich obhospodaření jeden samec. Ten zvládne podle chovatele Kašpara až patnáct samic, může skákat každý den. Může se ale stát, že samice se nechce se samcem pářit. To byl i jeden z dotazů našich posluchačů, na který Ladislav Kašpar odpověděl takto:

„Problém je, když se samice nepřipustí včas, tedy když je v říji. Pak je každá rada drahá, trvá dlouho, než se dostane znovu do říje. To, že je samice v říji pozná každý jen trochu zkušený chovatel. Nejnápadnějším projevem je zvětšení a nadměrné prokrvení jejího pohlavního orgánu. Hlídejte si také u samic dostatek vitaminu E.“

Nejnovější přírůstek chovatele z Holic Ladislava Kašpara

Mláďata se po připuštění rodí za 28 až 34 dnů. Je třeba jim připravit kotiště. Je to samostatná místnost, kam si samice může otvorem vběhnout a připravit si ze svých chloupků hnízdo. Když se blíží porod, měl by si chovatel hlídat, aby některé mládě nezůstalo mimo hnízdo a nezemřelo chladem. Stačí ho opatrně vložit do pelíšku. O zbytek se postará samice sama.

Co nesmí chybět v dobré králíkárně? A jaké zkušenosti má jeden z nejlepších chovatelů králíků u nás s předcházením nemocí králíků? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Související