Dům dětí a mládeže Alfa se proměnil na školu pro ukrajinské děti. Ruština budí emoce

1. červen 2022

Devadesát ukrajinských dětí dostalo šanci pokračovat ve školní výuce v  Domě dětí a mládeže Alfa v Pardubicích. Učitelé řeší volnější výchovu žáků i to, jak vnímají rusky mluvící spolužáky.

„Vytvořili jsme šest adaptačních skupin, které navštěvují děti od předškolních až po patnáctileté. Nahrazujeme jim školu a připravujeme je na klasickou školní docházku. Po dvou měsících už se všemi bez problémů domluvíme česky,“ říká ředitel DDM Alfa Miloš Adamů.

Volnější výchova

Ukrajinské děti mají podle ředitele DDM Alfa na rozdíl od českých dětí odlišnou mentalitu. Jsou zvyklé na volnější výchovu, hlavně chlapci jsou divočejší, proto bylo pro učitele v DDM těžší naučit je českému systematičtějšímu pořádku. „Ale teď už vědí, co po nich chceme. Většina dětí má zájem o učivo a práce s nimi už je přijatelná a příjemná,“ říká ředitel.

Zajímavé je podle něj to, jak ukrajinské děti vnímají ruský jazyk. „Část ukrajinských dětí nechce mluvit rusky, další mluví jen rusky, je tam pnutí mezi jednotlivými skupinami. Když jsme před dvěma měsíci začínali, bylo obtížné se domluvit. Proto máme v každé skupině Ukrajinku, která umí česky a českého pedagoga, tedy dvě osoby na skupinu. Dnes už si rozumíme,“ usmívá se Miloš Adamů.

2500 dětí a 300 kroužků

DDM Alfa je ale především střediskem volnočasových aktivit. Dochází tam dva a půl tisíce dětí, které si mohou vybrat ze skoro třech stovek kroužků. „Na červen plánujeme velkou řadu akcí, jednou z nich je Zrcadlo umění, zpívat a tančit se bude po celých Pardubicích. Akce je třídenní a začíná 15. června.

Jsou ještě volná místa na příměstské tábory? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související