Ukrajinka Ruskám: Přijeďte si pro svoje syny a podívejte se, jaký mír přinesli

17. březen 2022

Před třemi týdny začala ruská invaze na Ukrajinu. Od té doby proudí do Česka uprchlíci. Čím vším si musí při příchodu projít? A jak vidí svou budoucnost?

„24. února jsem se probudila do rána, které nebylo obyčejné. Nikdy v životě jsem neslyšela zvuky války. Nejdřív se mi zdálo, že to jsou jenom nějaké petardy. Pak jsem ale zjistila, že normálně začala válka. Okupanti, co zachvátili Ukrajinu, mluví o jejím osvobození, že jí chtějí pomoct. Ale takhle to není,“ zlobí se Tatiana Kyryliuk, která se teď zabydlela na Pardubicku.

Kufr chvíli čekal

Uprchlická vlna přišla poměrně brzy. „Nejdřív ale od nás nikdo neutíkal. Muži se hlásili do vojenské služby. Ženy pletly maskovací sítě, vařily vojákům, snažily se zabezpečit jídlo. Pak jsme slyšeli, že to je blízko. Ve městě Žytomyr začali bombardovat i nemocnice. Během noci se sbalilo všechno potřebné. Vlak nás odvezl na západ Ukrajiny. Jeli jsme do Lvova a v Užhorodu jsme překročili hranice na Slovensko.“

Do polského města Přemyšl přijel vlak s uprchlíky z Ukrajiny

Tatiana zamířila do Česka za manželem, který pracuje ve spediční a logistické firmě. „Ta nám poskytla bydlení a snaží se spojit rodiny zaměstnanců, aby byly v bezpečí a pohromadě. V Rybitví má obytný dům s kapacitou 30 bytů. Chtěla bych Čechům poděkovat za přivítání. Podpora je pro nás moc příjemná. Nedá se to ani slovy popsat.“

Se současným azylem je spokojená i dcera Tatiany Anna Kyryliuk: „Je tady hezky, čisto a hlavně klid a ticho.“

Nejistota a odhodlanost

Ukrajinci se musí po příjezdu do Česka nahlásit cizinecké policii. „Dostávají takzvaná víza strpění na celý rok. V integračních centrech postupuje odbavení poměrně rychle. Jsou tam přítomní taky pracovníci úřadu práce, zdravotní pojišťovny. Řeší se ubytování pro lidi, kteří ho nemají zajištěné,“ popisuje ukrajinská překladatelka Svjatoslava Brejchová.

Co bude dál? „Konkrétní plány nemám. Chci i nadále bránit svoji zem, pomáhat Ukrajině všemi možnými způsoby. Celý svět by měl vědět, že to tam je opravdu hrůza. Doporučovala bych matkám ruských vojáků, aby si pro svoje syny přijely. Aby se podívaly do měst, která jsou pomalu srovnaná se zemí. Aby se podívaly, jaký ruský mír přinesli jejich synové do naší země,“ vyzývá Tatiana.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související