Expert na psy: Loužičky bychom měli umět přejít

24. září 2014

Nejhorší na výcvik je líný pes. To říká instruktor Jan Štěpánek. Ale dodává, že takové zvíře zároveň nenadělá škodu a ani se tím pádem moc vychovávat nemusí. Větším problémem bývají bázliví psi, které ale do takového stavu často přivedou sami majitelé kvůli trestání.

„Pes se trestat nemá. Trest jako takový nechápe. Jen sleduje, že jste na něj nějací oškliví,“ varuje Štěpánek a dodává: „Nemlaťte psy novinami a neklepejte s nimi za kůži! Těmito dvěma věcmi jim můžete strašně ublížit. Všechno se dá vysvětlit. I když udělá loužičku…“

Každý pes je jiný

Obtížně se vychovávají původem tažná plemena. Paradoxně za to může jejich samostatnost, pevná nervová soustava a nezávislost. Psovod musí získat kontakt a udržet vazbu na sebe. „Každému doporučuji, než si pejska pořídí, aby se s tím plemenem seznámil. Šel se podívat, jak se chová, jak se cvičí. Zvíře musí mít nějakou náplň-ať už je to jenom mazlení, turistika nebo praktické využití,“ tvrdí cvičitel.

Dobře se cvičí psi, kteří rádi aportují. „Když mu něco hodíte, tak ho nic jiného nezajímá a na tu hru potřebuje vás. Vytváří si velkou vazbu na člověka. Podobně je to se žravým psem, kterého odměňujete pamlsky.“

Zveme na sobotní Psí den

Nezapomeňte na sobotní Psí den u královéhradeckého Aldisu, kde se o čtyřnohých přátelích můžete také mnohé dozvědět.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.