Falešný energetik vylákal od seniorů téměř sto tisíc korun

6. září 2018

Od desítek seniorů na Pardubicku a Chrudimsku vylákal pětadvacetiletý muž pod záminkou vyrovnání účtů za energie téměř 100 000 korun. Byl obviněn z podvodu a porušování domovní svobody, za což mu hrozí vězení od šesti měsíců do tří let.

Okresní soud v Pardubicích muže poslal do vazby, potvrdil vedoucí Odboru obecné kriminality krajské policie Milan Šimek.

Antišmejdi berou seniory na výlety bez podrazů a předváděček

03670888.jpeg

Parta mladých lidí už se nemohla dívat na to, jak jejich babičky a dědy klamou prodejci hrnců, dek a dalších předražených věcí.

„Obviněný muž je bývalým zaměstnancem energetických společností. Při páchání trestné činnosti využíval svých zkušeností s podomním prodejem elektřiny a plynu. Vylákal postupně po menších částkách finanční prostředky pod záminkami údajného zaplacení deaktivačního poplatku, přestupu k jiné společnosti a vybírání sankčních poplatků,“ uvedla pro Radiožurnál mluvčí krajské policie Pardubice Andrea Muzikantová.

Muž se k podvodnému jednání přiznal. Věk poškozených se pohybuje od 70 do více než 90 let. Policie případ dál vyšetřuje, protože předpokládá, že podvedených seniorů může být mnohem více.

Policisté proto vyzývají seniory, kteří se také mohli stát obětí podvodníka, aby kontaktovali policii na tísňové lince 158 a skutek nahlásili. Zároveň policie apeluje zejména na starší občany, aby nekomunikovali s lidmi, které neznají a hlavně, aby si neznámé osoby nepouštěli do svých bytů či domů.

autor: Josef Ženatý | zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související