Festival smíchu se přestěhoval do jarního termínu. Nová tradice?

22. duben 2022

Východočeské divadlo Pardubice mělo hostit 22. ročník Grand festivalu smíchu na konci ledna po dvouleté covidové přestávce. Ale omikron byl proti.

Přehlídka nejlepších divadelních komedií tak nakonec bude od 22. dubna do 4. května.

„Museli jsme najít nějaký termín pro nás. Už byly naplánované premiéry, dovozy, zájezdy a my jsme potřebovali několik dnů za sebou. Nakonec jich nemáme sedm, ale víc. Vykopneme festival, další den máme premiéru komedie Mimo záznam a další týden pokračuje festival. Taky jsme museli oslovit jednotlivá divadla. Všech sedm komedií se ale naštěstí povedlo zachovat. Museli jsme zrušit jenom jednu nesoutěžní. Představení jsme si ale slíbili pro příští sezónu,“ říká dramaturgyně Jana Uherová.

Soutěživá sedmička

O titul Komedie roku 2021 se utká bláznivá komedie s detektivní zápletkou Prokletí nefritového škorpiona Slováckého divadla Uherské Hradiště, drsná komedie o přátelství a zradě Americký bizon v podání ústeckého Činoherního studia i romantická muzikálová komedie Městského divadla Brno První rande.

Do soutěže se zapojí taky satirická komedie Ošklivec pražského Činoherního klubu, revuální kabaret Semafor Divadla F. X. Šaldy Liberec a klasická komedie z divadelního prostředí Bez roucha pražského Divadla v Dlouhé. Pořádající soubor vysílá do boje současnou komedii ze schůze majitelů bytových jednotek Společenstvo vlastníků.

Dramaturgyně Jana Uherová

Soutěžní komedie ohodnotí odborná porota. Usednou v ní recenzentka a pedagožka DAMU Radmila Hrdinová, dramaturgyně Divadla v Dlouhé Karola Štěpánová, režisér a pedagog JAMU Břetislav Rychlík a dramaturg Divadla F. X. Šaldy Liberec Jiří Janků. Její alternativou bude studentská porota DAMU Praha. Své hlasy znovu odevzdají i diváci. Festivalové ceny se předají během závěrečného Galavečera smíchu, který odvysílá Česká televize. Zakoupené vstupenky ze zimy zůstávají v platnosti.

Nedalo se nic dělat

Organizátoři při odložení původního termínu zažívali pocit rezignace. „Ani se nedá naštvat na něco, co je takhle objektivní. I když je za tím práce spousty lidí. Všechny ty covidy, omikrony nás ale naučily, že člověk nemůže lpět na něčem, co si vymyslí a naplánuje. Osud plánuje jinak. Dva dny před festivalem jsem měla špatné tušení. Nebylo mi z toho dobře.“

V divadle teď podle Uherové přemýšlí o trvalém přesunu festivalu do jarních měsíců. „Ještě se o tom poradíme. Čekáme, co řeknou další složky divadla.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související