Festovní kamna s dobrým tahem se vrací do módy

17. duben 2018

O klasická kachlová nebo omítaná kamna je stále větší zájem. Lidé si totiž chtějí na peci v klidu pohovět, tak jako to dělali naši předkové. Na zkušené kamnáře, kteří umějí taková kamna postavit, ale moc často nenarazíte.

„Největší zájem je o omítaná kamna s prvky kachlů. Jejich velkou předností je, že se na nich dá i ležet a mohou vytopit více místností včetně horního patra domu. Často kombinujeme kamna se sporákem, která jsou pak středobodem kuchyně. Taková kamna stavíme v alternativních domech i na venkovských chalupách,“ říká pardubický kamnář Aleš Novotný.

Třikrát měř, jednou řež. Toto přísloví platí u kamnářů stoprocentně. Po důkladném vyměření je potřeba objednat materiál. Kamna se staví ze šamotových cihel nebo desek, hodně se používají i kachle, které imitují staré časy. Kachle dokážou ještě víc než šamot předávat teplo a jsou otěruvzdorné. Používají se tam, kde se více vyskytuje mastnota nebo zakouření.

Kamna nebo krb?

Postavit kamna je podle kamnáře Aleše Novotného mnohem těžší, než krb. Přesto nedá na kamna dopustit. „Krb totiž vytvořené teplo neumí dokonale využít a vlastně topíme pánu bohu do oken. Je to proto, že z krbu do komína vede pár metrů.“

Omítaná kamna s troubou přes který prochází přímý oheň

V kamnech se vytvoří daleko vyšší teplota tím, že se teplo nechá uložené v tahovém systému, který má deset metrů i víc. „Velmi záleží na propočtech kamnáře. Všechno je uloženo uvnitř a teplota z vrchu komína má pak už pouhých sto pět stupňů. Teplo se tedy mnohem líp využije,“ říká Aleš Novotný.

Zásady přikládání

Nejdůležitější zásadou je přikládat suchým dřevem. Jinak se kamna zanesou a časem začnou problémy. To platí samozřejmě i u krbů. Další podstatnou věcí je přivírat vzduch ve správném čase. Dnes už existuje systém, který oznámí, kdy je potřeba vzduch přivřít. „Tak ať nám táhnou a stojí,“ uzavírá starým kamnářským heslem Aleš Novotný.

Spustit audio