Český med je výjimečný. Proč je lahodnější, než medy z Itálie nebo Řecka?

29. říjen 2024

Každá krajina je charakteristická svým podnebím a medonosnými rostlinami. V jižních státech jsou více koncentrované medy, protože je tam větší sucho.

„Medy od našich jižních sousedů jsou nejen koncentrované, ale bývají častěji i jednodruhové. Ve Slovinsku mají například deset kilometrů dlouhé lipové údolí, takže med je pak stoprocentní lípa,“ podotýká Evžen Báchor a pokračuje:

„Letos se nám na Pardubicku velmi podařil lipový med, i když není stoprocentní. Je to zhruba 70 procent lípy a 30 procent dubu. Ale ten dub povýšil tu lípu a med je opravdu vynikající.“

Italské medy plné chutí, které vás zahltí

„Například italské medy jsou velmi chuťově koncentrované. A to úplně dusí, jaká je tam koncentrace chutí. Naše medy jsou jemnější a lahodné. Je to tím, že tady nemáme takové teplo. Když jsem měl v Itálii ochutnávku, Italové vyprodali úplně všechen český med, chutnal jim víc než ten jejich,“ usmívá se Evžen Báchor.

Včelař Evžen Báchor

Spolek pardubických včelařů oslavil 115 let. Jeho emeritní předseda Evžen Báchor ve své nové knize Pod včelími křídly zmapoval spolkovou činnost za posledních 18 let. Publikaci označil za živou kroniku. Navazuje na svou předchozí knihu Sto let včelařství na Pardubicku.

„Chtěl jsem, aby se tam každý ze členů objevil a našel. Jsme hrdí na historii našeho spolku, který vznikl v roce 1907 v hotelu Bubeneč,“ říká Evžen Báchor, který byl u zrodu Dnů medu.

Tato akce se konala letos v říjnu v Pardubicích už po čtyřiadvacáté. Na tradiční akci Dny medu jezdí včelaři z celé republiky i ze zahraničí a soutěží o nejlepší med.

Jak se pozná kvalitní med pouhým okem? A proč se včelaři Evženovi Báchorovi nelíbí chov včel na střechách? Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související