Černý čaj na rozdíl od zeleného zahřeje. Navíc udělá dobře žaludku

26. listopad 2020

Zelený čaj ochlazuje a černý zahřívá. Proto je v zimě vhodnější popíjet černý čaj. Tento nápoj má velmi dobré účinky na lidský organismus. Černých čajů jsou desítky druhů. Stačí si vybrat ten, který vám chutná.

„Nejen že černý čaj zahřívá, ale také dělá dobře žaludku. Šálek dobrého tmavého čaje lépe pomůže s trávením,“ vysvětluje Nela Nevělíková z Dobré čajovny Pardubice.

Za mléko v čaji může křehký porcelán

Vyzkoušejte chuť čaje s mlékem.  „Například indický masala čaj se připravuje s prohřívacím kořením, mlékem, sladí se cukrem nebo medem. Mléko zjemňuje výraznou chuť čaje. Dobrý je i asámský čaj s mlékem. V Anglii se pije běžně,“ říká čajovnice.

„Traduje se tam historka, že anglický porcelán nebyl uzpůsoben na horký nápoj, proto se do šálku nejdřív nalilo chladnější mléko a teprve potom horký čaj.  Nalévat nejdřív horkou vodu a teprve potom mléko - to je proti etiketě,“ vysvětluje Nela Nevělíková.

Čajovníci Boleslav a Nela Nevělíkovi

Srkání čaje? V pořádku

Srkání čaje je normální, dokonce žádoucí. Čaj se tak pije, aby se dostal do všech míst v ústech. v zemích, kde čaj kraluje, je srkání zcela běžné. Lépe si čaj prochutnáte  a jeho chuť dostanete ke všem chuťovým pohárkům.

Gruzínský černý čaj je vzácností 

„Gruzínský čaj je dnes docela kuriozita. Přitom Gruzie byla čajovou baštou. Ale čajové plantáže zničily holomrazy. Proto pěstitelé nahradili čaj kiwi, které je odolnější vůči mrazům. V dnešní době se ale opět vrací k tradičnímu čaji,“ vysvětluje čajovník Boleslav Nevělík. 

Čajový rituál - příjemná chvíle s rodinou

„Udělejte si na čaj čas. Nejlepší je to odpoledne nebo navečer, když přijdete z práce a děti ze školy. Vytvořte si svůj rituál, na který se budete těšit,“ doporučuje čajovnice.

Spustit audio

Související