Černý čaj na rozdíl od zeleného zahřeje. Navíc udělá dobře žaludku
Zelený čaj ochlazuje a černý zahřívá. Proto je v zimě vhodnější popíjet černý čaj. Tento nápoj má velmi dobré účinky na lidský organismus. Černých čajů jsou desítky druhů. Stačí si vybrat ten, který vám chutná.
„Nejen že černý čaj zahřívá, ale také dělá dobře žaludku. Šálek dobrého tmavého čaje lépe pomůže s trávením,“ vysvětluje Nela Nevělíková z Dobré čajovny Pardubice.
Za mléko v čaji může křehký porcelán
Vyzkoušejte chuť čaje s mlékem. „Například indický masala čaj se připravuje s prohřívacím kořením, mlékem, sladí se cukrem nebo medem. Mléko zjemňuje výraznou chuť čaje. Dobrý je i asámský čaj s mlékem. V Anglii se pije běžně,“ říká čajovnice.
„Traduje se tam historka, že anglický porcelán nebyl uzpůsoben na horký nápoj, proto se do šálku nejdřív nalilo chladnější mléko a teprve potom horký čaj. Nalévat nejdřív horkou vodu a teprve potom mléko - to je proti etiketě,“ vysvětluje Nela Nevělíková.
Srkání čaje? V pořádku
Srkání čaje je normální, dokonce žádoucí. Čaj se tak pije, aby se dostal do všech míst v ústech. v zemích, kde čaj kraluje, je srkání zcela běžné. Lépe si čaj prochutnáte a jeho chuť dostanete ke všem chuťovým pohárkům.
Gruzínský černý čaj je vzácností
„Gruzínský čaj je dnes docela kuriozita. Přitom Gruzie byla čajovou baštou. Ale čajové plantáže zničily holomrazy. Proto pěstitelé nahradili čaj kiwi, které je odolnější vůči mrazům. V dnešní době se ale opět vrací k tradičnímu čaji,“ vysvětluje čajovník Boleslav Nevělík.
Čajový rituál - příjemná chvíle s rodinou
„Udělejte si na čaj čas. Nejlepší je to odpoledne nebo navečer, když přijdete z práce a děti ze školy. Vytvořte si svůj rituál, na který se budete těšit,“ doporučuje čajovnice.
Související
-
Aby čaj výborně chutnal, měli bychom ho vařit vždy z měkké vody
Na čajový rituál je potřeba klid. A člověk, který ho připravuje, by měl mít vyrovnanou povahu. Taková je čajová královna Kateřina Vymazalová.
-
Někdo si bez čaje nedokáže představit snídani, jiný setkání s přáteli
Čaj je mezinárodní a kulturní nápoj. Pěstuje se v Asii, Africe i Evropě. Největší boom čajoven v Česku byl na konci 90. let, kdy to bylo něco nového.
-
Čajová královna z Poličky vaří v osmnácti nejlepší čaj na světě
Studentka střední školy v Poličce umí čaj uvařit opravdu báječně. Díky němu a svým schopnostem vyhrála Kateřina Vymazalová soutěž v Číně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.