Chcete posílit imunitu? Zkuste čaj z ošklivých listů bergenie nebo ze smrkových větviček

25. listopad 2019

Radka Svatošová si chodí do lesa pro zdravou energii. A protože je to bylinkářka, sbírá větvičky jehličnanů a spolu s pryskyřicí z toho vyrábí  léčivé mazání. V Radioporadně upozornila také na opomíjenou bylinu, kterou možná máte na zahradě i vy.

Je to bergénie tučnolistá. Z ošklivých černých listů se dá vyrobit výborný a zdravý čaj. A ze šípku pro změnu olej a mast proti vráskám.

Zimní větvičkový čaj

Větvičky jehličnanů poslouží jako základ chutného čaje, který zavoní lesem. I pryskyřice jehličnatých stromů je léčivá.

Čaj je velmi jednoduchý na přípravu. Nasbíráme kousky koncových výhonků ostružin a malin. Přidáme i pár smrkových větviček. Krátce je povaříme v přiměřeném množství vody a necháme přikryté vyluhovat. Scedíme, ochutíme citronem, medem a popíjíme.

Větvičky a ztvrdlou pryskyřici můžeme naložit i do silného alkoholu a necháme macerovat podobně jako tinkturu. Používáme na unavené svaly. Na pryskyřici stačí starý nůž a sáček nebo nádobka. Počítejte ale s tím, že čeho se pryskyřice dotkne, to se špatně čistí.

Stačí kapka oleje na polštář

Pokud máte do lesa daleko a nemůžete tam chodit každý den, zkuste vůni v podobě éterických olejů. Jehličnany v sobě mají léčivé silice. Například silice z jedle jsou podle Radky Svatošové mimořádné. Mají dezinfekční účinky a pomáhají při onemocnění dýchacích cest.

Čtěte také

Je ale dobré kupovat si tyto silice od zavedených firem. Umělé vůně vám skutečně nepomohou.

„Pokud jste příliš rozlítaní a myslíte na tisíc věcí, zkuste před spaním kapičku cypřiše na polštář pro zklidnění. Budete mít hezké sny a černé myšlenky z vaší mysli odejdou,“ radí Radka Svatošová.

Opomíjená bergénie tučnolistá

Bergénie k nám přišla z východu, z horských poloh. Je to velmi nenáročná květina. Má velké tučné a lesklé listy a narůžovělé kvítky. Roste všude. A právě tato rostlina pomáhá při nachlazení i zánětech ještě v těchto listopadových dnech.

Nejzajímavější jsou ty ošklivé, černé a suché listy, které jinak vyhazujeme na kompost. Dá se z nich vyrobit čaj. Jeden tento ošklivý list vložíme do konvice, zalijeme vařící vodou a necháme chvíli vyluhovat. Čaj je velmi dobrý a hlavně podporuje naši imunitu.

Pokud se nedostanete do přírody, poslouží vám velmi dobře i cibule a česnek. Pěkné a čisté cibulové slupky stojí za to uchovat místo vyhazování do kompostu. Hodí se pak do vývarů, a to nejen kvůli barvě, ale hlavně kvůli výraznému léčivému účinku.  Ze slupek cibule se dá udělat i tinktura.

Šípkový olej a mast proti vráskám

Letos bylo hodně šípků. Pokud máte doma sušené šípky, podrťte je těsně před použitím a vyrobte si šípkový olej nebo mast. Drťte nejlépe v mixéru nebo paličkou na maso. Potom drť namočte do kvalitního – za studena lisovaného – oleje.

Směs nalijte do šroubovací sklenice, zahřívejte ve vodní lázni asi  45 minut, ale maximálně do osmdesáti stupňů Celsia! Potom ještě nechte asi týden na teplém místě macerovat.

Cedit je potřeba velmi důkladně, aby byl olej příjemný na kůži. Nejlépe nejdřív přes cedník a potom ještě přes plátno. Pokud chcete vyrobit mast, přidejte do oleje včelí vosk a lehce zahřívejte, dokud se vosk nerozpustí. Na závěr vmíchejte vitamín E nebo dvě lžičky tinktury z propolisu. Olej i mast mají omlazující a hojivé účinky na pleť.

Spustit audio

Související