Hamzova léčebna v Luži na Chrudimsku má vlastní muzeum

4. březen 2017

Staré rentgenové snímky, plechové vany, vybavení ordinací z doby před půl stoletím. Hamzova léčebna v Luži otevřela vlastní muzeum. První pacienti nastoupili před 116 lety. I když to zní neuvěřitelně, ještě pořád existuje spousta věcí, které pamatují zakladatele léčebny profesora Františka Hamzu.

Visí zde například rentgenové snímky. „Těch snímků jsme tady měli na tuny. Za celou dobu existence léčebny se archiv v minulosti nelikvidoval. Tady byly snímky za sto let,“ říká ředitel Hamzovy odborné léčebny Václav Volejník.

Exponátů, které nějak souvisí s historií léčebny, je tady opravdu hodně. Je tady i plastika s vyobrazením Tomáše Garriguea Masaryka, která má zajímavý příběh.

Plastika Tomáše Garriguea Masaryka

„Ještě v době, kdy to nebylo tak úplně volné a svobodné přišli mužský a říkali mně, že tady mají tohle, že to kdysi schovali pod podlahu v truhlárně. Já jsem se jenom díval, protože na starých fotkách, jsme věděli, kde byla, v průčelí oné historicky první školy, kterou tady Hamza založil. Byla to první škola ve střední Evropě, která byla v nemocnici a v léčebnách v roce 1908,“ doplnil ředitel.

Čtěte také

Jana Zavřelová dodává, kolik věcí se podařilo shromáždit: „Těžko odhadnout. Jenom skříní, stolků, židlí jsme přenesli nepřeberně. Přestěhovali jsme 100 banánových krabic. Byla tam spousta věcí, které mě překvapily. Mnohým jsem nepřikládala význam, dnes jsem zjistila, že jsou to vzácné historické dokumenty nebo předměty.“

Centrum historie bude volně přístupné pro pacienty a i běžné návštěvníky.

autor: kop
Spustit audio